Na exekčné zmeny môžu doplatiť zodpovední vlastníci bytov

NETKY.SK • 26 August 2014, 09:54 • 2 min
Na exekčné zmeny môžu doplatiť zodpovední vlastníci bytov

BRATISLAVA – Majiteľov bytov, ktorí riadne uhrádzajú svoje záväzky, môžu podľa viceprezidentky Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anny Krajčiovej poškodiť neplatiči.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes v rozhovore pre agentúru SITA, tento rok na jar prijala NR SR novelizáciu viacerých zákonov, ktoré sa týkajú exekúcií. Dôsledkom bolo však aj to, že vlastníci alebo nájomcovia bytov, ktorí majú nedoplatky do 2 000 eur, nemôžu byť účinne sankcionovaní. Podľa Krajčiovej novela zákona, ktorá je účinná od 1. júna, znemožňuje vymáhať nedoplatky do sumy 2 000 eur od neplatičov formou exekúcie či dobrovoľnej dražby nehnuteľnosti. „Považujeme to za veľkú chybu, že zákon bol prijatý v takejto podobe. Vlastníci alebo nájomcovia bytov, ktorí napríklad aj rok neplatia do fondu prevádzky a opráv, nemôžu byť účinne sankcionovaní,“ povedala Krajčiová. Podľa nej nedoplatky nemajú neplatiči voči správcovským spoločnostiam, ale de facto voči ostatným vlastníkom a nájomcom v bytovom dome.

 

Správcovia bytov síce majú možnosť obrátiť sa na súdy, ale pre zdĺhavé konania riešenie takejto situácie trvá roky. V prípade, že v bytovom dome je takýchto neplatičov viac, môžu byť podľa správcov bytových domov ohrozené dodávky tepla, vody, či elektrickej energie v dôsledku nedostatku peňazí na účte bytového domu. „Na túto situáciu potom doplatia majitelia bytov, ktorí si svoje povinnosti riadne plnia,“ doplnila Krajčiová. Združenie bytového hospodárstva na Slovensku už počas prijímania zákona podľa nej upozorňovalo na tieto nedostatky. Problémom bolo, že tento zákon bol poslaneckou iniciatívou, čím sa vynechalo štandardné pripomienkové konanie. „Navyše tu nebol záujem poslancov diskutovať na túto tému s odborníkmi a počúvať ich argumenty, na čo môžu doplatiť vlastníci bytov,“ povedala Krajčiová. 

 

Inštitút dražby alebo exekúcie bol v prípade neplatenia do spoločných fondov domu vykonávaný podľa správcov bytových domov len veľmi zriedkavo. „Skôr to slúžilo ako hrozba, ktorá viedla k zodpovednejšiemu plneniu si svojich povinností zo strany neplatičov. Správca tak stráca voči neplatičovi jeden z najúčinnejších nástrojov, ako vymôcť dlhy, ktoré má neplatič voči ostatným vlastníkom bytov,“ upozornila Krajčiová. Riešením súčasného stavu by podľa ZBHS bola jednoduchá novela zákona, ktorá by z tohto právneho ustanovenia vyňala dlhy súvisiace so zákonom o vlastníctve bytov. Umožnilo by sa tým účinne sankcionovať dlhodobých neplatičov tak, aby na nich nedoplácali poctiví vlastníci alebo nájomcovia bytov. 

 

Združenie bytového hospodárstva na Slovensku vzniklo v roku 1990. Zastrešuje viac ako 60 správcovských spoločností, ktoré spravujú približne 140 tisíc bytov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona