Na Európu sa ženie vietor, ktorý na Island udrel silou hurikánu

NETKY.SK • 12 December 2019, 11:45 • 2 min
Na Európu sa ženie vietor, ktorý na Island udrel silou hurikánu

Silný víchor spolu s výdatnými zrážkami bude v nasledujúcich dňoch sužovať západnú a severozápadnú Európu, varujú meteorológovia.

slovakia

left justify in out

Vietor by mal v nárazoch dosahovať rýchlosť až 110 km / h. Turbulentné počasie bude mať najprv na svedomí hlboká tlaková níž menom Toni, v sobotu by mala doraziť ďalšia tlaková níž, upozorňuje nemecká meteorologická služba DWD.

 

Hlboká tlaková níž v utorok vyčíňala nad Islandom. Vo svojom strede nad ostrovom mala tlak len 960 hPa. Oblasť postihla silná búrka, ktorú sprevádzalo husté sneženie, a vietor o sile porovnateľný s hurikánom piatej kategórie.

 

Na horskej stanici Skálafell bola nameraná sila vetra 257 km / h, v Reykjavíku dosiahol vietor v nárazoch rýchlosť 120 km / h. Sever Islandu bol odrezaný od dodávok elektrickej energie.

 

 

"Vo štvrtok začne zosilňovať vietor nad Veľkou Britániou. V Írsku sa nárazy vetra zastavia až na 100 km / h a vo Francúzsku sa očakávajú nárazy vetra s rýchlosťou do 90 km / h," uviedla Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress.

 

Počas noci na piatok začne vietor zosilňovať v krajinách Beneluxu, v Dánsku a v Nemecku. Na severe by mal vietor podľa predpovedných modelov dosahovať rýchlosť až 110 km / h, v ostatných oblastiach budú nárazy dosahovať rýchlosti okolo 90 km / h.

 

 

Sneženie sa zmení na intenzívny dážď


Na západ Nemecka prinesie tlaková níž výdatné dažďové zrážky, vo zvyšku krajiny by malo začať snežiť, a to dokonca aj v nížinách. Postupne by sa mali zvyšovať teploty a sneženie sa zmení na intenzívny dážď. Nemeckí meteorológovia preto varujú pred tvorbou poľadovice.

 

"Veterno bude v piatok aj v Španielsku. Tu vietor dosiahne rýchlosť do 55 km / h, v horských oblastiach 75 km / h," dodala Honsová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona