Slovenskí chodci si na Európskom pohári môžu dávať len minimálne ciele

NETKY.SK • 20 Máj 2017, 11:14 • 2 min
Slovenskí chodci si na Európskom pohári môžu dávať len minimálne ciele

BANSKÁ BYSTRICA - V oslabenej podobe sa predstavia nadchádzajúcu nedeľu slovenskí chodci na 12. ročníku Európskeho pohára v Poděbradoch. Chýbať bude nielen Mária Czaková, ale aj olympijský víťaz Matej Tóth, obaja pre chorobu, či zranenie.

slovakia

left justify in out

Bez oboch výrazných opôr si môže dávať slovenská chôdza na EP len minimálne ciele. Czaková zápasí s bakteriálnou chorobou, Matej Tóth zasa s trieslami. K nim sa pridala aj chorá Monika Hornáková, už dlhšie bola známa neúčasť ďalšieho zraneného Antona Kučmína a nominácia sa zúžila len na osem reprezentantov. Spoliehať sa bude najviac na Dušana Majdána, ktorý to na 20 km trati nebude mať jednoduché. 

 

Najciteľnejšia strata súvisí s Tóthom. "Už mi je lepšie, no obmedzil som tréningy," vysvetľoval. "Prvoradé je pre mňa, aby som si doliečil trieslo a priťahovač, trénujem len v alternatívnej podobe, najviac s bicyklom. Predpokladám, že takmer nič nezmeškám, po Európskom pohári som si aj tak mienil dopriať oddych s dvojtýždňovou prestávkou. Podobné zranenie som prekonal pred majstrovstvami sveta v Pekingu, mierne ma tiež obmedzilo a dennodenne som musel cvičiť, tejpovať, uvoľňovať sa, aby mi to vydržalo. Teraz som si zvolil väčšiu istotu, nerád by som niečo unáhlil," pokračoval olympijský šampión z Ria.

 

 

Kúpeľné mestečko sa starostlivo pripravuje na chodecký sviatok, aj preto, že na EP vyvrcholila oslavy 120 rokov českej atletiky. Na kolonáde budú na kilometrovom okruhu krúžiť veľké osobnosti svetovej chôdze, napríklad Španiel Miguel Angel Lopez, obhajca víťazstva v Murcii, majster Európy a sveta na 20 km. Na tejto vzdialenosti by si chceli zopakovať tímový triumf Nemci, s lídrom Christopherom Linkem. Za hlavného favorita na 50 km sa považuje Ukrajinec Igor Hlavan.

 

V histórii EP Slovensko päťkrát preniklo na medailové stupne najmä vďaka Tóthovi s jeho troma pódiovými umiesteniami v predchádzajúcich ročníkoch, v Olhau 2011 zvíťazil, v Dudinciach 2013 skončil tretí a v Murcii 2015 druhý. V družstvách najvýraznejší výsledok zdobil mužov na 50 km, tretích v Dudinciach 1998, tretie skončili aj ženy v Metz 2009.

 

V Poděbradoch budú štartovať:

muži na 20 km: Dušan Majdán, Miroslav Úradník (obaja VŠC Dukla B. Bystrica), Milan Rízek (Atletika ŠK Skalica)

ženy na 20 km: Lucia Čubaňová (VŠC Dukla B. Bystrica)

juniori na 10 km: Ľubomír Kubiš (Spartak Dubnica), Daniel Kováč (ŠK ŠOG Nitra)

juniorky na 10 km: Ema Hačundová (MŠK Borský Mikuláš), Klaudia Žárska (Spartak Dubnica)

 

Program - nedeľa:

8.00 muži na 50 km

10.00 juniori na 10 km

13.00 ženy na 20 km

16.00 muži na 20 km

18.00 juniorky na 10 km

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies