Na EUROCUP príde vyše 100 juniorských barmanov zo siedmich krajín

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:39 • 2 min
Na EUROCUP príde vyše 100 juniorských barmanov zo siedmich krajín

Na EUROCUP príde vyše 100 juniorských barmanov zo siedmich krajín

slovakia

left justify in out

img

Vyše 100 súťažiacich zo siedmich krajín očakávajú na 18. ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov EUROCUP 2010, ktorá sa uskutoční 27. októbra v Prešove. Podujatie organizuje Hotelová akadémia (HA) v Prešove v spolupráci s Asociáciou európskych škôl hotelierstva a turizmu.
Riaditeľ HA Jozef Šenko pre TASR uviedol, že v tomto roku privítajú 29 družstiev zo Slovenska a ďalších 13 zo zahraničia. Okrem súťažiacich z Poľska, Maďarska, Českej republiky, Ukrajiny, ktorí sa pravidelne na podujatí zúčastňujú, do Prešova pricestujú aj Slovinci a po druhý raz sa so svojím barmanským umením prestavia študenti z Mexika. Súťaž je otvorená pre stredné i vysoké školy, jediným obmedzením je veková hranica 21 rokov.
"Teší nás, že na toto podujatie prichádzajú každý rok nové školy, ale i to, že máme družstvá, ktoré sem chodia pravidelne už niekoľko rokov. Tento záujem svedčí o zvyšujúcom sa kredite EUROCUPu u nás i v zahraničí," konštatoval Šenko.
Podľa zástupcu riaditeľa HA pre odborné predmety Mareka Sotáka je príprava miešaných nápojov súčasťou školského vzdelávacieho programu a praktického vyučovania. Okrem toho, že sa ich škola týmto podujatím zviditeľňuje, práve táto súťaž poskytuje priestor, kde sa môžu študenti stretávať a konfrontovať svoje zručnosti so svojimi rovesníkmi.
Juniorskí barmani budú od 09.00 h v prešovskej Handball Aréne na Baštovej ulici pred zrakmi divákov súťažiť v kategórii Klasik a ich úlohou bude pripraviť miešaný alkoholický i nealkoholický nápoj.  
"Pravdepodobne tou čerešničkou na torte bude kategória flair, to znamená príprava miešaných nápojov pri používaní rôznych žonglovacích techník a to privádza divákov do varu. Táto kategória sa začne v popoludňajších hodinách," povedal Soták.
Súťaž sa riadi pravidlami Medzinárodnej barmanskej asociácie a na jej priebeh bude dohliadať 25 komisárov. Tí budú okrem chuti nápojov posudzovať aj techniku, správnosť postupov a celkové prevedenie prípravy nápoja.
Pre víťazov v kategóriách jednotlivcov i družstiev sú pripravené zlaté, strieborné a bronzové medaily. Najlepší jednotlivec získa Putovný pohár riaditeľa HA Prešov a víťazné družstvo Pohár predsedu PSK a Putovný pohár primátora mesta Prešov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies