Na Erdoganovu inauguráciu prídu desiatky hostí, aj Lavrov

NETKY.SK • 28 August 2014, 07:40 • 2 min
Na Erdoganovu inauguráciu prídu desiatky hostí, aj Lavrov

ANKARA - Na štvrtkové zloženie prezidentskej prísahy doterajším tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom príde do Ankary viac ako 50 zahraničných hostí vrátane viac ako 20 hláv štátov a predsedov vlád.

slovakia

left justify in out

Podľa stredajších informácií tureckých médií však nebude medzi nimi žiadny vysoký predstaviteľ z USA. Prídu rezidenti Ukrajiny, Kazachstanu, Bulharska či predseda rumunskej vlády Viktor Ponta. Chýbať by nemali ani šéfovia diplomacie Holandska, Iránu či vplyvný ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Erdogan, ktorý sa v augustových voľbách stal prvým priamo zvoleným tureckým prezidentom, zloží prísahu pred plénom parlamentu. Následne vymenuje do funkcie nového premiéra, súčasného šéfa diplomacie Ahmeta Davutoglua, ktorého poverí zostavením novej vlády. Tá dovedie krajinu k riadnym parlamentným voľbám plánovaným na jún 2015.

 

Erdogan je najúspešnejším politikom v moderných dejinách Turecka. Jeho Strana rozvoja a spravodlivosti (AKP) už trinásť rokov ovláda tureckú politickú scénu a dosiahla dosiaľ nevídané tri volebné víťazstva v rade. Erdogan si popularitu získal ešte ako starosta Istanbulu v druhej polovici 90. rokov. Erdoganovo 11-ročné vládnutie prinieslo hospodársky rast, no i obvinenia z porušovania ľudských práv a slobôd, rozmáhajúcej sa korupcie a zneužívania verejných zdrojov. Nespokojnosť s jeho konzervatívnym spôsobom vlády vyvrcholila minulý rok, keď krajinu zasiahli mohutné demonštrácie. Ich rázne potlačenie vyvolalo medzinárodnú kritiku. Erdogan je ženatý a má dvoch synov. Ako poctivý moslim nepije alkohol ani nefajčí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies