Na elektronickú komunikáciu je zaregistrovaných už 558.981 daňovníkov

NETKY.SK • 5 Október 2018, 14:51 • 2 min
Na elektronickú komunikáciu je zaregistrovaných už 558.981 daňovníkov

BRATISLAVA - Na elektronickú komunikáciu s finančnou správou je zaregistrovaných už 558.981 daňovníkov. Každý týždeň sa ich zaregistruje v priemere 2000.

slovakia

left justify in out

"Identifikovali sme však aj niekoľko prípadov, keď daňový subjekt požiadal o registráciu pre účely pridelenia daňového identifikačného čísla (DIČ) a myslel si, že tým je zaregistrovaný aj na elektronickú komunikáciu s finančnou správou. Tieto dva procesy však nie sú totožné. Daňové subjekty tak v niektorých prípadoch nerozlišujú registráciu používateľa elektronických služieb finančnej správy a osobnú návštevu úradu v prípade autorizácie prostredníctvom dohody o elektronickom doručovaní a samotnou registráciou na daňovom úrade pre potreby pridelenia DIČ," uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy.

 

Registrovať sa pre účely elektronickej komunikácie s finančnou správou je potrebné prostredníctvom portálu finančnej správy. Nejde o komplikovaný proces, finančná správa ho zjednodušila tým, že zjednotila proces registrácie a autorizácie do jedného kroku. Osobná návšteva daňového úradu je tak naďalej povinná len v tom prípade, ak na elektronickú komunikáciu nechce daňový subjekt využívať elektronický občiansky preukaz s čipom (eID) alebo kvalifikovaný elektronický podpis (KEP), ale dohodu o elektronickom doručovaní.

 

Registráciou pre účely elektronickej komunikácie s finančnou správou sa stáva daňovník používateľom elektronických služieb finančnej správy a po autorizácii získa možnosť podávať dokumenty finančnej správe elektronicky, bez potreby návštevy daňového úradu.

 

"Opätovne upozorňujeme, že od 1. júla 2018 majú povinnosť komunikovať elektronicky s finančnou správou už všetky fyzické osoby podnikatelia, nielen platitelia DPH a právnické osoby zapísané v obchodnom registri. Zaregistrovať sa na elektronickú komunikáciu s finančnou správou prostredníctvom portálu finančnej správy je nevyhnutnosťou," upozornila Skokanová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies