Na ebolu zomrelo už vyše 90 ľudí, prvých chorých hlásia z Mali

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 18:20 • 2 min
Na ebolu zomrelo už vyše 90 ľudí, prvých chorých hlásia z Mali

BAMAKO/CONAKRY - Epidémia horúčky ebola v oblasti Západnej Afriky si už vyžiadala najmenej 93 životov.

slovakia

left justify in out

Prvé potenciálne prípady nákazy zaznamenali aj úrady v štáte Mali, oznámila dnes agentúra Reuters. 
     

Najviac, minimálne 86 obetí hlásia z Guiney, kde epidémia vypukla zhruba pred dvoma mesiacmi. Ochorenie sa rozšírilo už aj do susedných štátov Libéria a Sierra Leone. Libérijské úrady doteraz potvrdili sedem úmrtí. 
     

Humanitárna organizácia Lékari bez hraníc varovala pred rizikom vypuknutia bezprecedentnej epidémie, vzhľadom na slabú úroveň zdravotníctva v chudobnom západoafrickom regióne. 
     

Zahraničné ťažiarske spoločnosti už kvôli ebole pozastavili svoje aktivity v Guinei a evakuovali z krajiny časť svojich zahraničných zamestnancov. V stave pohotovosti sú aj zdravotníci vo Francúzsku, ktoré si udržuje blízke vzťahy s niekoľkými svojimi bývalými kolóniami v západnej Afrike. 
     

V štáte Mali, ktorí taktiež susedí s Guineou, v posledných dňoch umiestnili do karantény troch potenciálnych nakazených. Oznámili to dnes malijské úrady s tým, že v súčasnosti čakajú na analýzu vzoriek, vykonávanú v laboratóriách v USA. 
     

Jedna z najnebezpečnejších vírusových nákaz postihujúca ľudí sa prenáša krvou a ďalšími telesnými tekutinami infikovaných jedincov. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, bolesti hlavy a silné vnútorné krvácanie a miera úmrtnosti dosahuje 50-90 percent.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona