Na ebolu zomrel v Nigérii ďalší lekár, ochorenie má už na svedomí 1552 životov

NETKY.SK • 28 August 2014, 13:08 • 2 min
Na ebolu zomrel v Nigérii ďalší lekár, ochorenie má už na svedomí 1552 životov

LAGOS - V druhom najväčšom nigérijskom prístave Port Harcourt zomrel dnes na ebolu lekár, ktorý prišiel do kontaktu s Libérijčanom Patrickom Sawyerom - prvou obeťou eboly v Nigérii. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hovorca nigérijského ministerstva zdravotníctva Dan Nwomeh potvrdil, že zosnulý lekár Sawyera, ktorý priniesol ebolu do mesta Lagos, skutočne ošetroval.

 

Mesto Port Harcourt leží v delte rieky Niger a je centrom nigérijského ropného priemyslu produkujúceho dva milióny barelov ropy denne. V Port Harcourte má svoje zastúpenie celý rad nadnárodných ropných spoločností zamestnávajúcich množstvo zahraničných pracovníkov. 

 

Prípady eboly sa doteraz vyskytli v Libérii, Sierre Leone, Guinei, Nigérii a Konžskej demokratickej republike (KDR). Podľa dnes zverejnených údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si epidémia tohto nákazlivého ochorenia vyžiadala od februára už viac ako 1552 obetí, počet infikovaných osôb dosiahol číslo 3069.

 

Viac ako 40 percent z celkového počtu prípadov sa vyskytlo v uplynulých 21 dňoch, sústredené sú však len do niekoľkých lokalít. Prípady eboly zaznamenané v KDR nie sú zahrnuté do najnovších údajov, pretože ich má na svedomí iný kmeň vírusu.

 

Priemerná miera úmrtnosti na ebolu je 52 percent. Pohybuje sa od 42 percent v Sierre Leone do 66 percent v Guinei. Väčšina prípadov infikovania vírusom eboly je sústredená v guinejskom regióne Gueckedou, kde sa vyskytlo 62 percent všetkých prípadov hlásených od vlaňajšieho decembra. Ďalšími ohniskami súčasnej epidémie sú okres Lofa v Libérii a mestá Kenema a Kailahun v Sierre Leone.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies