Na E3 Harelbeke triumfovali belgičania, víťazom sa stal Van Avermaet, Sagana pribrzdil pád

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 18:40 • 2 min
Na E3 Harelbeke triumfovali belgičania, víťazom sa stal Van Avermaet, Sagana pribrzdil pád

HARELBEKE - Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) nezasiahol do boja o víťazstvo na 60. ročníku cyklistických pretekov E3 Harelbeke.

slovakia

left justify in out

Pre dvojnásobného majstra sveta a víťaza tejto jednorazovky z roku 2014 sa preteky fakticky skončili 42,5 km pred cieľom, keď sa zaplietol do pádu a mal problémy s prednou brzdou na bicykli. 

 

Potom čakal dlho na ďalší bicykel, a hoci sa neskôr opäť pustil do boja, už nemal šancu dostihnúť najlepších a napokon ho klasifikovali na 108. mieste s odstupom 10:45 min za víťazom. Jeho mladší krajan a tímový kolega Erik Baška skončil o sedem priečok vyššie. Juraj Sagan preteky nedokončil. Medzi klasifikovanými bolo iba 112 cyklistov z pôvodného počtu 200.

 

"Boli to náročné preteky. Nedoskočil som si do prednej skupiny, keď došlo k atakom a zrodil sa rozhodujúci únik. Neskôr pád zmaril všetky moje šance. Samozrejme, som veľmi rád z výsledku Lukasa Pöstlbergera. Ukázal veľkú silu, pre náš tím je to veľmi dobrý výsledok," povedal Peter Sagan, cituje ho web tímu Bora-Hansgrohe.
 

Športový riaditeľ nemeckého tímu Jens Zemke skonštatoval: "V našom pláne bolo, že Lukas má v závere pomôcť Petrovi. Lukas bol vpredu, keď zaútočil Gilbert a aj Peter by ešte mal šancu dotiahnuť sa na Kwaremonte, lebo Trek a Sky tiež museli niečo robiť. Po Petrovom páde sme však dali Lukasovi pokyn, aby šiel do toho. Sme veľmi spokojní s jeho výsledkom. Je dobré znamenie, že máme v tíme mladého jazda, ktorý sa vie udržať vpredu v prípade, že sa niečo stane Petrovi Saganovi."

 

Víťazom sa stal Belgičan Greg van Avermaet (4:48:22 h), ktorý v záverečnom finiši zdolal krajanov Philippa Gilberta (Quick-Step Floors) a Olivera Naesena (AG2R La Mondiale). Vďaka zisku 400 bodov sa Van Avermaet dostal na čelo rebríčka UCI WorldTour pred Petra Sagana. Zároveň sa stal prvým belgickým víťazom E3 Harelbeke od roku 2012 a triumfu Toma Boonena. Štvrtý skončil s odstupom 38 sekúnd Luke Dubridge z tímu ORICA-Scott. Tím Bora-Hansgrohe môže tešiť piata priečka Rakúšana Lukasa Pöstlbergera. Obaja boli v pôvodnom úniku, ale neudržali sa s najlepším triom. Vlaňajší šampión Poliak Michal Kwiatkowski (Sky) nebol medzi prihlásenými.

V čase Saganovho pádu už bola vpredu s vyše minútovým náskokom silná skupinka troch belgických klasikárov Van Avermaet (BMC Racing), Naesen (AG2R), Gilbert (Quick-Step), ktorých už nikto nedostihol. Keď ich náskok 20 km pred cieľom narástol na 2 minúty, bolo zrejmé, že piatková belgická klasika bude mať domáce pódium. V záverečných 200 m sa ako prvý odhodlal k finišu Naesen, ale napokon na to doplatil. Jeho starší a skúsenejší krajania si to napokon rozdali plece pri pleci a olympijský šampión Van Avermaet napokon zvíťazil pred Gilbertom o predné koleso bicykla.

 

"Je vždy pekné zvíťaziť v pretekoch v Belgicku. A podujatie E3 Harelbeke je jedna z najkrajších klasík, predtým sa mi na nej nedarilo. Teraz som nabral o dosť viac sebavedomia pred pretekmi Okolo Flámska," povedal Greg van Avermaet, cituje ho Cyclingnews.
 

Tradičné jednorazové preteky so štartom aj cieľom v Harelbeke (206,1 km) viedli kľukatými a úzkymi cestičkami Západného Flámska a v značnej miere kopírovali trasu slávneho monumentu Okolo Flámska, ktorý sa uskutoční 2. apríla. Na trati bolo 15 oficiálnych stúpaní, mnohé z nich vystlané obávanými kameňmi, tzv. pavé. Vrchol náročnosti cyklisti absolvovali medzi 164,4 a 167,2 km, boli ním legendárne stúpania Paterberg (dĺžka 700 m, sklon terénu 12%) a Oude Kwaremont (2200 m, 4,2%). Úplne posledné stúpanie dňa obstaral Tiegemberg (1000 m, 6,5%) na 186,1 km, čiže 20 km pred cieľom. 

Výsledky:

E3 Harelbeke (Harelbeke - Harelbeke, 206,1 km): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 4:48:22 h, 2. Philippe Gilbert (Belg.) Quick-Step Floors, 3. Oliver Naesen (Belg.) AG2R La Mondiale - obaja v rovnakom čase ako víťaz, 4. Luke Durbridge (Aus.) Orica-Scott +38, 5. Lukas Pöstlberger (Rak.) Bora-Hansgrohe +40, 6. Michael Valgren Andersen (Dán.) Astana Pro Team +51,...101. Erik Baška +10:45,...108. Peter Sagan +10:45,...Juraj Sagan (všetci SR) všetci Bora-Hansgrohe - nedokončil 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona