Na dvoch nemeckých farmách utratia okolo 8800 husí, vyskytla sa tam vtáčia chrípka

NETKY.SK • 21 November 2016, 09:04 • 2 min
Na dvoch nemeckých farmách utratia okolo 8800 husí, vyskytla sa tam vtáčia chrípka

BERLÍN - Približne 8800 husí na dvoch hydinových farmách v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko utratia, pretože niektoré tieto zvieratá sú nakazené vtáčou chrípkou. Informovali o tom v nedeľu tlačové agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Nie je jasné, či sú husi infikované kmeňom vtáčej chrípky H5N8, ktorý od 8. novembra zistili u divo žijúcich vtákov už v desiatich nemeckých spolkových krajinách.

 

Minulý týždeň zlikvidovali na hydinovej farme v Šlezvicku-Holštajnsku okolo 30.000 kurčiat, keď na ich oplotenom pozemku úrady zistili kmeň vtáčej chrípky H5N8.

 

Niekoľko nemeckých spolkových krajín nariadilo farmárom, aby držali hydinu v uzavretých budovách, čo zabráni ich kontaktu s vtákmi žijúcimi vo voľnej prírode a uchráni ich pred nákazou.

 

Uvedený kmeň sa ľahko šíri medzi vtákmi, avšak doteraz nie je známy žiadny prípad jeho prenosu na človeka.

 

Nemecké ministerstvo poľnohospodárstva ešte viac sprísnilo predpisy pre hydinové farmy na ochranu pred vtáčou chrípkou - napríklad farmári s viac ako 1000 kusmi hydiny musia zvýšiť hygienické opatrenia a zabrániť nepovolaným osobám vo vstupe do kurínov.

 

Vírus zistili vo viacerých štátoch Európy, napríklad v Maďarsku, Rakúsku či Švajčiarsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona