Na dva roky odsúdili 139 Mursího prívržencov

NETKY.SK • 30 December 2013, 15:33 • 2 min
Na dva roky odsúdili 139 Mursího prívržencov

KÁHIRA - Mursího zosadila armáda ešte v júli, pričom následne vypukli násilné protesty.

slovakia

left justify in out

Na dva roky väzenia poslal v pondelok egyptský súd 139 prívržencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího, ktorých zadržali počas protivládnych demonštrácií. Odsúdených obvinili z rôznych zločinov od výtržníctva po sabotáž. Všetkých zatkli 15. júla počas násilnej demonštrácie v Káhire. Ak zaplatia pokutu 700 dolárov každý, ich trest pozastavia až do postúpenia prípadu vyššiemu súdu, ktorý vynesie konečný verdikt.

Mursího zosadila armáda ešte v júli po údajnom porušovaní ústavy z jeho strany a obsadzovaní všetkých kľúčových postov v Egypte ľuďmi z Moslimského bratstva. V uliciach Káhiry následne vypukli násilnosti medzi jeho prívržencami a ozbrojenými zložkami. Nepokoje si vyžiadali viac ako tisíc obetí na životoch, predovšetkým z radov islamistov. Ďalšie tisíce ľudí zadržali a mnohí z nich by sa mali z násilia zodpovedať pred súdom. 

Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr nedávno podpísal kritizovaný zákon, ktorý umožňuje použitie sily na rozohnanie nepovolených demonštrácií. Dočasná vláda tiež minulý týždeň vyhlásila niekdajšie vládnuce hnutie Moslimské bratstvo za "teroristickú organizáciu". Následne formálne obvinila z terorizmu 18 členov zoskupenia vrátane bývalého poslanca a obvinila ich z príslušnosti k teroristickej organizácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona