Na dušičky posilnia v Žiline dopravu na cintoríny

NETKY.SK • 24 Október 2014, 14:48 • 2 min
Na dušičky posilnia v Žiline dopravu na cintoríny

ŽILINA - Počas Sviatku všetkých svätých 1. novembra a Pamiatky zosnulých 2. novembra Dopravný podnik mesta Žiliny posilní spoje na cintoríny. Mimoriadne autobusové spoje budú premávať zo železničnej stanice na Starý a Nový cintorín a späť po trase linky číslo 31.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne autobusové spoje budú premávať zo železničnej stanice na smer Pietna od deviatej hodiny ráno do štvrtej hodiny poobede vždy o celej hodine. V opačnom smere od zástavky Pietna k železničnej stanici budú autobusy premávať od 9:30 do 16:30 pravidelne každú hodinu. Okrem týchto mimoriadnych spojov bude zabezpečená aj bežná prevádzka linky číslo 31. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

 

V dňoch od 31. októbra až 2. novembra bude polícia usmerňovať automobilovú dopravu podľa situácie a potreby na parkovisku na Pietnej ulici pred Novým cintorínom a na Ulici Martina Rázusa pred Starým cintorínom v Žiline. Pri Starom cintoríne na Ulici Martina Rázusa, Na Šefranici a na Ulici Fedora Rupeldta bude povolené bezplatné pozdĺžne státie maximálne na jednu hodinu. 

 

Podľa Čorbu bude Starý cintorín, Nový cintorín a ďalších 14 cintorínov v mestských častiach Žiliny otvorených nonstop do 7. novembra. V okolí cintorínov a aj priamo na nich bude viac policajných hliadok mestskej aj štátnej polície. Kosenie cintorínov skončili minulý týždeň, aby si mohli pozostalí vyčistiť hroby a pomníky v predstihu. "Ostané práce, ako zametanie a čistenie plôch, chodníkov a schodov, zber nečistôt do smetných nádob budú vykonávať pracovníci správy cintorínov od 27. októbra do 5. novembra," upozorňuje Čorba. Tiež upozorňuje, že na cintoríny v Mojžišovej Lúčke, Strážove a Žilinskej Lehote bude zabezpečený dovoz vody cisternami do budúceho týždňa. 

 

Mesto Žilina v súčasnosti spravuje 16 cintorínov a od minulého roka intenzívne spracováva elektronickú evidenciu všetkých hrobových miest na pohrebiskách v jednotlivých mestských častiach. Spolu má mesto Žilina v správe 23-tisíc hrobových miest. Podľa platného zákona o pohrebníctve sú všetci nájomcovia hrobových miest povinní mať uzatvorenú nájomnú zmluvu a nahlásiť napríklad zmenu trvalého bydliska, mena a podobne. Blížiaci sa sviatok je preto podľa Čorbu príležitosťou prihlásiť sa k svojim hrobovým miestam alebo skontrolovať úhradu poplatku za prenájom hrobového miesta. "Mesto Žilina upozorňuje prenajímateľov, ktorí nemajú uzatvorenú platnú zmluvu o nájme hrobového miesta a nemajú zaplatené nájomné za svoje prenajaté hrobové miesta, aby tak urobili do 31. decembra, inak hrozí zrušenie hrobového miesta a jeho pridelenie ďalším záujemcom. Z toho dôvodu budú v sobotu 1. novembra a v nedeľu 2. novembra od 8:00 do 15:00 otvorené kancelárie správy cintorínov na Novom cintoríne a na Starom cintoríne za účelom uzatvárania zmlúv o nájme hrobových miest," tvrdí Čorba. Na oboch cintorínoch budú k dispozícii toalety v Domoch smútku. 

 

Správa cintorínov zabezpečí počas sviatkov nonstop dispečing na telefónnych číslach 0905 444 447, pre Nový cintorín cez pracovné dni na čísle 041/56 23 166 alebo pre Starý cintorín na čísle 041/50 02 997. Informácie poskytnú aj pracovníci Referátu údržby pohrebísk Mestského úradu v Žiline na telefónnom čísle 041/70 63 230 alebo 0903 821 365.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies