Na Dunaji sú pripravení aj na silné mrazy

NETKY.SK • 9 Január 2015, 14:07 • 2 min
Na Dunaji sú pripravení aj na silné mrazy

BRATISLAVA - Vodohospodári na Dunaji sú pripravení na prípadný náhly a radikálny obrat počasia s mimoriadne nízkymi a dlhotrvajúcimi teplotami, tvrdí hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

slovakia

left justify in out

Závod Dunaj Bratislava Slovenského vodohospodárskeho podniku má podľa Krna k dispozícii dva riečne ľadoborce – Brezno a Krupina, ktoré sú schopné prerážať až 20 centimetrov hrubú ľadovú celinu. "Jeden ľadoborec kotví v oblasti Čunova a druhý v Bratislave, pričom sú v prípade naliehavosti pripravené lámať ľady aj v dvojzmennej prevádzke," hovorí Krno.

 

Ľadové bariéry vznikajú najmä hromadením a primŕzaním ľadových krýh naplavovaných z vyššie položených profilov na Dunaji a z rieky Moravy. "Včasným lámaním ľadovej celiny sa zabezpečuje jej narušenie a pohyb krýh po stupeň Čunovo, kde sa kryhy preplavujú cez hať do starého koryta Dunaja a odtiaľ až po jeho vyústenie pod odpadovým kanálom vodného diela Gabčíkovo," vysvetlil. V prípade dlhodobých mrazov a nízkej teploty vody nie je podľa Krna neobvyklé, že aj úplne zamrzne hladina prívodného kanála vodného diela Gabčíkovo, čo má za následok zastavenie plavby. Jej obnovenie je potom možné až po zlepšení klimatických podmienok a zvýšení teploty vody, ktorá prirodzenou cestou rozpustí ľad. "Ľadoborce v takomto prípade len rozbíjajú topiaci sa ľad a vytvárajú koridor v plavebnej dráhe na obnovenie plavby po prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo." 


Naposledy bolo ľadoborce potrebné nasadiť vo februári 2012, keď bola od 5. do 23. februára zastavená plavba pre mimoriadne hrubú vrstvu ľadu v Hrušovskej zdrži a v prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo. Ľadoborce Brezno a Krupina sú 35 metrov dlhé a osem metrov široké s ponorom od 1,50 do 1,80 metra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies