Na Dunaji a Morave bude zasahovať prvá hasičská loď

NETKY.SK • 25 Október 2013, 12:30 • 2 min
Na Dunaji a Morave bude zasahovať prvá hasičská loď

BRATISLAVA - Slovenskí hasiči majú svoju prvú loď. Zasahovať s ňou budú na Dunaji a Morave, kúpili ju z eurofondov za 350-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

"Loď sme kúpili v najvyššom čase," vyhlásil dnes pod hradom Devín minister vnútra Robert Kaliňák. "V roku 2008 boli na rieke štyri incidenty, v roku 2013 ich je 55," dôvodil nákup. Plavidlo budú nasadzovať hlavne pri mimoriadnych udalostiach na Dunaji a Morave v Bratislavskom a Trnavskom kraji, pri záchrane osôb, ďalej pri ekologických haváriách, povodniach a tiež sa ním budú monitorovať vodné toky. Bude slúžiť aj ako čerpadlo. "Pamätáte si požiar PKO, kde bol veľký problém so sieťou hydrantov a veľmi komplikovaným spôsobom sme čerpali vodu z Dunaja. Práve táto loď bude akýsi medzičlánok, ktorý bude bez problémov schopný dopravovať vodu do priľahlých oblastí, ktoré majú problém a ktoré sú neďaleko brehu Dunaja," vysvetľoval minister. Loď má pomôcť aj pri evakuácii obyvateľov, keďže má záchrannú plošinu.

Plavidlo dostali hasiči ako súčasť projektu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom s názvom CARESS@danube. Jeho hodnota je 880-tisíc eur. Podľa ministra Kaliňáka sa pri takýchto cezhraničných projektoch peniaze z EÚ delia medzi štátmi väčšinou 50 na 50, Rakúšania však čerpajú len 30 percent. "V tomto prípade boli k Slovensku veľkorysejší a veľmi nám pomohli nielen tým, že z tohto projektu malo Slovensko možnosť čerpať až 70 percent, ale logistickými zabezpečeniami a prepojením informačných systémov dosiahne záchrana osôb a majetku priamo na hlavnej rieke Európy úplne inú dimenziu," skonštatoval Kaliňák. Plavidlo so všetkým vybavením stálo približne 350-tisíc eur. "Ostatné peniaze idú na vybudovanie informačných systémov a komunikačných liniek medzi oboma krajinami a školenie jednotlivých tímov" dodal minister. 

Prvá hasičská loď na Slovensku bude kotviť v bratislavskom prístave, kde má plavidlá aj polícia. Časom by mali hasiči sídliť priamo v prístave, aby nemuseli pri zásahoch strácať čas prepravou k lodi. "Vo veľmi blízkej budúcnosti sa hasiči takpovediac nasťahujú na policajnú stanicu v prístave," povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. Podľa jeho slov treba ešte pre hasičov, ktorí budú s loďou zasahovať, pripraviť na policajnej stanici zázemie. "V priebehu pol roka by sme mohli operovať priamo z tejto policajno-hasičskej stanice," doplnil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies