Na Dudinskej päťdesiatke chodci z 25 krajín, prekvapením Kuzminová

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 11:51 • 2 min
Na Dudinskej päťdesiatke chodci z 25 krajín, prekvapením Kuzminová

BRATISLAVA - Tradičné medzinárodné chodecké preteky Dudinská päťdesiatka privítajú už najbližší víkend na svojom 34. ročníku účastníkov z 25 krajín. Špecifikom tohtoročného podujatia je zaradenie do B-kategórie mítingov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). Hlavné preteky mužov na 50 km (21. marca) budú zároveň národné majstrovstvá Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka, preteky žien na 20 km budú takisto slovenským šampionátom.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na to, že nám IAAF ponúkla usporiadanie challengu, očakávali sme kvalitnú účasť, čo je hlavne na 50-tke zabezpečené. Očakávame tiež to, že podujatie splní úlohu a úspešne sa zaradí medzi päť najlepších svetových pretekov, ktoré okrem Dudiniec budú v Číne, Mexiku, Taliansku a Španielsku," povedal na margo očakávaní riaditeľ pretekov Július Nyárjas.

 

Na štartovej listine hlavnej súťaže aktuálne figuruje 57 chodcov, vrátane siedmich slovenských reprezentantov - najhorúcejšieho želiezka v ohni Mateja Tótha, ale tiež Dušana Majdána, Zdena Mederu, Milana Rízeka, Patrika Speváka, Petra Tichého a Martina Tišťana. "Medzi najväčších favoritov bude určite patriť Ír Robert Heffernan, ktorý je majstrom sveta z Moskvy. Myslím, že adeptmi na predné priečky budú tiež Poliaci, ale ako Slovák verím, že Maťo Tóth spraví všetko preto, aby tá suma za víťazstvo ostala doma," želá si Nyárjas.

 

Aj tento rok sa pôjde na rovnakej trati ako minulý rok. Organizátori však pripravili pre návštevníkov prekvapenie v podobe vzácneho hosťa, svoju účasť potvrdila slovenská biatlonistka a olympijská víťazka Anastasia Kuzminová. "Trať je rovnaká. Máme ešte certifikát platný na dva roky, štart je pred mestským úradom. Verím, že aj diváci prídu v hojnom počte, zabezpečujeme dokonca autobusy z blízkych miest. Dúfam, že priať nám bude aj počasie. Preteky už iba dolaďujeme, dnes sa začína pripravovať trať a bežné organizačné veci. V piatok popoludní musí byť všetko nachystané, pretože mládežnícke podujatia sa začínajú už v piatok podvečer. Diváci sa môžu tešiť tiež na čestného hosťa, ktorým bude Nasťa Kuzminová, pozvali sme ju na celý pobyt a chceme ju predstaviť aj na autogramiáde. Budeme veľmi radi, ak odštartuje aj preteky na 50 km," dodal Nyárjas.

 

Najväčšie slovenské eso Matej Tóth bude tento rok bojovať o popredné priečky na 50-kilometrovej trati. Podľa trénera Mateja Spišiaka je jeho zverenec dobre pripravený a obaja veria v úspešný výsledok. "Záverečná príprava prebiehala v JAR, boli sme tam štyri týždne a absolvovali sme kompletnú prípravu. Matej sa dostal do veľmi dobrej formy a pohody, tešíme sa už na preteky a veríme v dobrý výsledok. Bavili sme sa aj o konkrétnych cieľoch. Tým, že Dudince získali challenge, konkurencia je veľmi silná, nebude to mať ľahké. Ambície sú ale najvyššie, Maťo bude chcieť zvíťaziť a potešiť divákov. Jeho najväčší konkurent určite bude Heffernan, netreba podceňovať ani ostatných, vždy môže niekto prekvapiť. Dopredu sa na 50-tke nikdy nedá prognózovať," skonštatoval kouč vicemajstra Európy 2014 na 50 km. Tóth vlani absolvoval 20-kilometrovú trať a svoj výkon ozdobil osobným rekordom. "O prechode z 20-tky na 50-tku sme sa bavili celú zimnú prípravu na základe tréningových ukazovateľov aj pohody, v akej sa nachádzal. Maťo je obojživelník, vie ísť 20-tku aj 50-tku na vrcholnej úrovni. Rozhodnutie som napokon nechal na ňom, je dobre pripravený. Dôležitú úlohu zohral aj 'faktor challenge', pre neho je to prestížna záležitosť. Navyše na 50-tku má chuť a nemal by mať žiadny problém," dodal Spišiak.

 

Bohatý program odštartujú už piatkové preteky mládeže a veteránov na 1, 3 a 5 km. V sobotu je na programe hlavná súťaž na 50 km, potom 10 km juniori, 10 km dorastenci, 10 km juniorky, ženská a mužská 20-tka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona