Na dovolenku si berte len malú hotovosť, plaťte kartou

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 09:44 • 2 min
Na dovolenku si berte len malú hotovosť, plaťte kartou

BRATISLAVA - Dovolenkári by si na cestu a pobyt mali so sebou brať hotovosť len na nevyhnutné výdavky a v zahraničí platiť kartou. Platby kartou sú totiž podstatne výhodnejšie a karty zároveň eliminujú riziko krádeže či straty hotovosti.

slovakia

left justify in out

Okrem toho transakcie kartou sú zúčtované štandardne výhodnejším kurzom ako výmena hotovosti. V pochybných zmenárňach sa môže vyskytnúť aj riziko vystavenia falšovaných peňazí, ochranné prvky miestnej meny totiž dovolenkári nemusia poznať. 

 

Karty akceptujú vo všetkých štandardných dovolenkových destináciách. Priamo v obchode si dovolenkár môže veľmi jednoducho overiť možnosť platiť kartou. Logo, ktoré by malo byť viditeľné napríklad na dverách obchodu, by malo byť s logom na jeho karte totožné. Karty značky VISA aj MasterCard sú akceptované v štandardných dovolenkových destináciách, v niektorých krajinách je vyššia akceptácia embosovaných kariet. 

 

Juraj Štefanovič z ČSOB radí: "Do zahraničia odporúčame cestovať s dvoma typmi kariet, a to debetnou aj kreditnou platobnou kartou. Ideálne je mať so sebou karty viacerých spoločností ako napríklad VISA, MasterCard. Správnym používaním oboch kariet dokážete ušetriť na poplatkoch, respektíve ich neplatiť vôbec. Minimálne dve karty je užitočné mať aj pre prípad straty alebo odcudzenia jednej z nich. V prípade straty alebo krádeže je nevyhnutné kartu okamžite zablokovať a predísť tak jej zneužitiu."

 

Kreditnou kartou je výhodnejšie platiť u obchodníka, pretože transakcie sú bez poplatku. V zahraničí ju často vyžadujú pri rezerváciách v hoteloch či autopožičovniach. Navyše, ak banke vrátite peniaze v stanovenom období (spravidla niekoľko týždňov), neplatíte žiadne úroky. Na výber hotovosti z bankomatu sa zase oplatí použiť debetnú kartu. Klient zaplatí oproti kreditnej karte nižšie poplatky, respektíve žiadne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies