Na dotácie krajanov by malo v roku 2013 ísť takmer 1,33 milióna eur

NETKY.SK • 22 August 2012, 11:53 • 2 min
Na dotácie krajanov by malo v roku 2013 ísť takmer 1,33 milióna eur

Na dotácie krajanov by malo v roku 2013 ísť takmer 1,33 milióna eur - Politika Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) prerozdelil v roku 2011 na dotáciách krajanom takmer 1,16 milióna eur. Táto suma je pritom viac ako trojnásobne nižšia ako čiastka

slovakia

left justify in out

imgÚrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) prerozdelil v roku 2011 na dotáciách krajanom takmer 1,16 milióna eur. Táto suma je pritom viac ako trojnásobne nižšia ako čiastka, ktorú zahraniční Slováci požadovali na projekty podporujúce národné povedomie a kultúrnu identitu slovenského národa. Tí totiž poslali 847 žiadostí o dotácie v celkovej sume necelé štyri milióny eur. Vyplýva to zo správy ÚSŽZ, ktorú dnes schválil vládny kabinet.
      Slovensko pritom v roku 2011 investovalo státisíce eur aj do ďalších projektov svojich krajanov. Napríklad viac ako 223.000 eur išlo na projekt s názvom Spomienka na Martina Jonáša v Srbsku. Takmer 133.000 eur išlo na dokončenie výstavby a vybavenie slovenského domu v maďarskej obci Mlynky.
      Na dotácie v roku 2013 úrad žiada vyčleniť necelých 1,33 milióna eur. Ďalších takmer 100.000 eur má v budúcom roku ísť na plnenie dohody medzi vládou SR a Maďarska o vzájomnej podpore národnostných menšín v oblasti vzdelávania a kultúry.
      Správa tiež informuje o tom, že ÚSŽZ dostal v roku 2011 celkom 993 žiadostí o vydanie osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí. Tie slúžia na uplatnenie si práv a výhod držiteľa, ktoré sú ustanovené osobitnými zákonmi v SR. Úrad v tom istom období vydal 856 takýchto osvedčení pre krajanov zo 14 štátov. 
      V roku 2011 bol záujem Slovákov žijúcich v zahraničí o vydanie osvedčení teritoriálne nevyvážený. Najväčší záujem o ne mali krajania z okolitých krajín mimo Schengenského priestoru. Celkom 683 vydaných osvedčení smerovalo vlani do Srbska a ďalších 135 na Ukrajinu. "Je tomu tak najmä z dôvodu, že vydaním osvedčenia môže držiteľ požiadať o prechodný pobyt v SR s možnosťou cestovať (zdržiavať sa) v určitom období aj v Schengenskom priestore," konštatuje sa v správe. Za dvojicou spomínaných krajín nasledovali s výrazným odstupom USA, kam však odišlo iba desať osvedčení.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies