Na doskách Štátnej opery sa predstaví krásna a nespútaná Carmen

NETKY.SK • 24 Apríl 2012, 10:57 • 2 min
Na doskách Štátnej opery sa predstaví krásna a nespútaná Carmen

Na doskách Štátnej opery sa predstaví krásna a nespútaná Carmen - Kultúra Tanečnú drámu Carmen – suitu o krásnej a nespútanej Cigánke, uvedie Štátna opera v Banskej Bystrici v premiére v piatok 27. apríla.

slovakia

left justify in out

img

Tanečnú drámu Carmen – suitu o krásnej a nespútanej Cigánke, uvedie Štátna opera v Banskej Bystrici v premiére v piatok 27. apríla. "Ja si myslím, že naša Carmen je iná, lebo som sa možno opovážila spojiť v takomto dosť známom príbehu viacero umeleckých žánrov. A to hovorené slovo a operný spev s flamenco hudobným žánrom a štýlom," uviedla dnes na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici režisérka, choreografka Dana Dinková. Opera uvedie druhú premiéru o deň neskôr, v sobotu 28. apríla.
      Dinková vychádzala predovšetkým z literárnej predlohy - novely Prospera Mériméeho. "Lebo je to už časom a históriou overený príbeh, na základe ktorého aj Georges Bizet napísal operu. Ja som ale použila Ščedrinovu hudbu, je to tanečná dráma." Tú Ščedrin prekomponoval na základe Bizetovej opery. Dinková pripomenula, že Carmen už bola spracovaná v mnohých podobách, literárnej, opernej i tanečnej.
      Mériméeho príbeh, z ktorého vychádza Dinková, je o španielskom vojakovi, ktorý sa nechá očariť krásou a zvodmi španielskej Cigánky Carmen. Dinková v ňom okrem týchto dvoch hlavných postáv rozvíja aj ďalšie. Vymyslela si tiež činohernú postavu smrť, ktorá manipuluje s hlavnými predstaviteľmi a spieva najznámejšie árie z rovnomennej opery.
      Dramaturgička Lenka Horinková priblížila, že francúzsky spisovateľ a archeológ Mérimée veľa cestoval po svete a v Španielsku objavil historku o krásnej a nespútanej Cigánke Carmen. O nej napísal francúzsky skladateľ Georges Bizet operu. Nakoľko sa Carmen nedá podľa Horinkovej spracovať iným spôsobom, ako to dokonale urobil Bizet, ruský skladateľ Ščedrin, ktorý dielo pretvoril do baletnej formy, sa rozhodol, že Carmen prepíše iba pre sláčikové a bicie nástroje. "A nazval tento dialóg tvorivým duchovným stretnutím dvoch skladateľov. A ja by som dnes nazvala toto dielo, ktoré sme vytvorili my, tvorivým duchovným stretnutím troch umelcov – G. Bizeta, R. Ščedrina a D. Dinkovej," uzavrela Horinková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies