Na dopravu a informatizáciu má Slovensko takmer 4 miliardy eur

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 16:43 • 2 min
Na dopravu a informatizáciu má Slovensko takmer 4 miliardy eur

BRATISLAVA - Dobudovanie chýbajúcich úsekov diaľnic, modernizácia železničnej infraštruktúry či rozvoj širokopásmového internetu sú jedny z hlavných priorít, na ktoré budú smerovať peniaze z fondov Európskej únie do roku 2020 v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII).

slovakia

left justify in out

Z Bruselu na tento účel na Slovensko pritečie 3,96 miliardy eur, s národným spolufinancovaním tak bude mať program k dispozícii viac ako 4,66 miliardy eur.
     

Operačný program, ktorý zastrešuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a čiastočne Ministerstvo financií SR, schválila Európska komisia ako jeden z prvých slovenských operačných programov koncom októbra minulého roka. Na dopravu a rozvoj informačnej spoločnosti pôjde najviac prostriedkov spomedzi všetkých operačných programov.
     

"Medzi najvýznamnejšie projekty OPII patrí dobudovanie chýbajúcich úsekov diaľnic D1 a D3, pokračovanie v modernizácii železničnej infraštruktúry po Žilinu a ďalej na východ a sever, obnova regionálnych vlakov a projekty v oblasti verejnej dopravy vo viacerých krajských mestách," priblížil rezort dopravy.
     

V číselnom vyjadrení by mal program zabezpečiť financovanie pre 100 kilometrov zrekonštruovaných železničných tratí, 115 kilometrov diaľnic a 300 kilometrov nových a zmodernizovaných ciest I. triedy. Zdroje by sa mali použiť aj na 27 kilometrov nových električkových tratí, 78 nových vozidiel mestskej hromadnej dopravy či 35 nových vlakových súprav. Novinkou je podpora projektov vo vodnej doprave s primárnym cieľom skvalitniť služby poskytované vo verejnom prístave v Bratislave.
     

Takmer miliarda eur je určená na projekty v oblasti informatizácie spoločnosti, teda na zlepšovanie dostupnosti, využitia a kvality informačných a komunikačných technológií. Rezort financií chce za eurofondy rozvíjať elektronické služby pre občanov a podnikateľov, podporiť prebiehajúcu reformu verejnej správy vrátane ďalšieho rozširovania vládneho cloudu, ale aj zvýšiť počet domácností so širokopásmovým internetom o takmer 50 %.
     

Prijímatelia eurofondov z OPII sú z drvivej väčšiny vopred určení, predovšetkým ide o cestné a železničné firmy pod správou štátu. Vytvorený je už zoznam veľkých projektov nad 75 miliónov eur. "Napríklad v prípade diaľničných projektov je už takmer celá alokácia zazmluvnená na druhé fázy, teda dokončenie rozbehnutých veľkých projektov, ako je tunel Višňové, D3 Svrčinovec – Skalité, D1 Hubová – Ivachnová a iné," opísal hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.
     

Pri menších národných projektoch bude ministerstvo vyhlasovať výzvy na predkladanie zámerov. Kóňa avizoval, že prvé výzvy v dopravnej časti operačného programu by mali byť zverejnené v 3. štvrťroku. Preplatiť však spätne možno aj vybrané projekty realizované od začiatku nového programového obdobia v januári 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies