Na dopravné projekty z eurofondov si SR požičia 350 miliónov eur od EIB

NETKY.SK • 21 Október 2015, 11:21 • 2 min
Na dopravné projekty z eurofondov si SR požičia 350 miliónov eur od EIB

BRATISLAVA – Slovensko si na projekty rozvoja infraštruktúry financované z eurofondov v novom programovom období požičia 350 miliónov eur od Európskej investičnej banky (EIB). Vyplýva to z návrhu na uzavretie dohody medzi bankou a SR z dielne ministerstva financií, ktorý dnes schválil kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Celkovo má Operačný program (OP) Integrovaná infraštruktúra v rokoch 2014 až 2020 k dispozícii viac ako 4,6 miliardy eur. Približne 3,9 miliardy eur pôjde z eurofondov a zhruba 701 miliónov eur bude tvoriť národné spolufinancovanie. Z tejto sumy 669,6 milióna eur predstavuje vládny úver od EIB a 32,1 milióna eur zdroje štátneho rozpočtu a vlastné zdroje prijímateľov.

Predložená dohoda o financovaní predpokladá spolufinancovanie OP Integrovaná infraštruktúra v sume 669,6 milióna eur, investičná banka však zatiaľ pripravila dohodu len na prvú časť vo výške 350 miliónov eur. V prípade potreby bude podľa rezortu financií možné zvyšnú časť rámcového úveru v sume 319,6 milióna eur čerpať na základe novej rámcovej zmluvy.

 

Úver od EIB vo výške 350 miliónov eur sa môže čerpať maximálne v troch tranžiach, pričom prvá nepresiahne sumu 105 miliónov eur. Úver bude možné čerpať do 31. júna 2023. Podmienky tranže budú stanovené až v čase čerpania. Výhodou úveru je okrem nízkych úrokov a dlhšej doby splatnosti aj to, že ministerstvo neplatí EIB žiadne poplatky v súvislosti s čerpaním alebo splácaním jednotlivých tranží.

Štát v júni tohto roka uzavrel s EIB rámcovú úverovú zmluvu na spolufinancovanie všetkých operačných programov nového rozpočtového obdobia. Slovensko si vďaka tejto dohode môže od banky na projekty z eurofondov požičať spolu 1,158 miliardy eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona