Na Donbase začala výmena väzňov

NETKY.SK • 28 December 2017, 17:24 • 2 min
Na Donbase začala výmena väzňov

KYJEV - Najväčšia výmena väzňov, počas trvania konfliktu na Donbase, sa začala medzi samostatne vyhlásenými ľudovými republikami Donecka, Luhánska a Kyjevom, informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

O tom vyhlásil zástupca polície Luhánskej ľudovej republiky Andrej Marochko. Ako informovali z ukrajinskej strany, Kyjev plánuje odovzdať 306 ľudí, výmenou za 74 ľudí, nachádzajúcich sa v Doneckej a Luhánskej ľudovej republike. V súčasnosti, autobusy s väzňami vstúpili na územie kontrolované Kyjevom.

 

Výmena zajatých sa začala na neutrálnom území a na celý postup dohliadajú zástupcovia osobitnej pozorovateľskej misie OBSE a medzinárodný výbor Červeného kríza. Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Cyril, sa v pondelok stretol v Danilovom monastieri s hlavou DNR Alexandrom Zakharchenkom, zástupcom hlavy LNR Leonidom Pasechnikom a zastupujúcim Kyjev Viktorom Medvedchukom v humanitárnej podskupine. Počas stretnutia bola dosiahnutá dohoda, že výmena väzňov na Donbase prejde 27. decembra .

 

Ako je známe, ukrajinské úrady v apríli roku 2014, začali vojenskú operáciu proti Doneckej a Luhánskej republike, ktoré oznámili o nezávislosti po štátnom prevrate v Ukrajine, vo februári roku 2014. Podľa posledných údajov OSN, v dôsledku konfliktu bolo zabitých viac ako 10-tisíc ľudí. Riešenie situácie na Donbase sa diskutuje, a to aj počas stretnutí kontaktnej skupiny v Minsku, ktorá zo septembra roku 2014 už prijala tri dokumenty, ktoré upravujú kroky na zmierenie konfliktu. Pritom, prestrelky neprestávajú aj po dohodách o prímerí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona