Na Domaši by mohla znova premávať výletná loď

NETKY.SK • 25 Február 2018, 10:54 • 2 min
Na Domaši by mohla znova premávať výletná loď

DOMAŠA/KVAKOVCE – V letnej turistickej sezóne by na Domaši mohla premávať výletná loď. Usilujú sa o to obec Kvakovce a ďalšie samosprávy obcí, aktivisti i osobnosti okresu Vranov nad Topľou. Ako informovali, padla aj posledná prekážka, pretože novela vodného zákona, ktorá bude účinná od 1. marca tohto roku, umožňuje prevádzku lodí so štvortaktným motorom.

slovakia

left justify in out

Veľká Domaša je dnes jediná vodná nádrž na Slovensku a v Českej republike, ktorá nemá žiadnu vyhliadkovú loď, pričom by pomohla rozvoju turistiky v regióne. Na Domaši osobné lode premávali až do roku 1992.

Zástupcovia Kvakoviec a ďalší zainteresovaní už našli v Prahe vhodnú loď pre Veľkú Domašu. Starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ sa listom obrátil na premiéra Roberta Fica s prosbou o finančnú pomoc. Žiadosť podporili viaceré osobnosti regiónu z oblasti štátnej správy, samosprávy, tretieho sektora a náboženského života.

Podľa vyjadrenia obce vyhliadnutá loď by stála takmer 400-tisíc eur vrátane DPH plus 20-tisíc by boli náklady na prepravu. Ďalších takmer 100-tisíc eur by bolo potrebné investovať do opravy cesty a prístaviska vrátane parkovania.

Ide o takmer identický typ lode, aký z Domaše v roku 1992 predali do Prahy. Loď je dlhá 32 metrov a široká 5,4 metra. Spĺňa všetky požadované kritériá, je po generálnej oprave, má nový motor, generátor elektrickej energie. Je v udržiavanom stave, má vykurovanie vnútorných priestorov aj klimatizáciu, nachádza sa na nej kuchyňa na prípravu občerstvenia, salónik, k dispozícii sú sociálne zariadenia pre návštevníkov i pre členov posádky. Loď disponuje vlastnou žumpou aj nádržou na pitnú vodu, plavidlo má predĺženú slnečnú palubu ale aj zastrešenú hlavnú palubu. Kapacita lode je pre podpalubie 60 osôb a pre paluba približne 60 osôb.

Loď by prevádzkovala obec Kvakovce a podľa zámeru by fungovala takmer počas celého roka. Využívala by sa nielen ako vyhliadková loď, ale aj na športové podujatia ako divácka loď. Určite by sa využívala na exkurzie pre deti zo škôl, na výlety pre dôchodcov, rodiny s deťmi, ale aj na svadby, rodinné oslavy či rôzne firemné večierky. Z tržieb by sa mala dotovať jej prevádzka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies