Na dôležitosť mlieka v stravovaní detí upozorňuje posledná streda v septembri

NETKY.SK • 23 September 2014, 10:06 • 2 min
Na dôležitosť mlieka v stravovaní detí upozorňuje posledná streda v septembri

BRATISLAVA - Program distribúcie mlieka v školách súvisí so všeobecným cieľom Európskej únie (EÚ) vytvoriť zdravšiu a fyzicky zdatnejšiu Európu. Cieľom EÚ je podnietiť deti k väčšej spotrebe mliečnych výrobkov, popri mlieku aj jogurtov a syrov, čo im pomôže osvojiť si lepšie stravovacie návyky, potvrdila pre TASR Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike.

slovakia

left justify in out

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v roku 2000 zaviedla Svetový deň mlieka v školách, ktorý pripadá na poslednú septembrovú stredu. V roku 2014 je to 24. september. Podľa FAO má zvolený termín poskytnúť všetkým krajinám a školám čas na prípravu tohto dňa v mesiaci, v ktorom sa začína školský rok. Cieľom Svetového dňa mlieka v školách je upozorniť na celosvetovej úrovni na pozitíva distribúcie mlieka a výrobkov z neho školákom. Do podujatí, pripravovaných na poslednú septembrovú stredu, sa môžu zapojiť všetci, ktorí môžu kompetentne vykonať v danej problematike konkrétne kroky - politici, učitelia a predstavitelia školských zariadení, pracovníci zdravotníctva a sociálnej práce, mliekarenského priemyslu a pôdohospodárstva, ale aj členovia rodín.
      

Metodický pokyn pre uchádzačov o poskytnutie príspevku na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v slovenských predškolských zariadeniach a pre žiakov vo vzdelávacích inštitúciách z finančných zdrojov Európskej únie (EÚ) a národných zdrojov na školský rok 2014-2015 uverejnila Pôdohospodárska platobná agentúra v auguste tohto roku.
      

Niektorí výrobcovia mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku propagujú mliečny program na svojich stránkach. Na aktivity súvisiace s mliečnym programom v školách sa v poslednú septembrovú stredu sústreďujú desiatky krajín sveta. Vlády viacerých krajín zaviedli program mlieka v školách po druhej svetovej vojne. V tom čase išlo o to, aby sa podporila výživa obyvateľstva, zlepšila výchova v tejto oblasti a v neposlednom rade, aby sa rozvíjal priemysel súvisiaci s výrobou mlieka a mliečnych výrobkov.
      

Najmä európske krajiny nasledovali príklad Francúzska, v ktorom "pohár mlieka v škole" presadil Pierre Mendes France v roku 1954, teda pred 60 rokmi. Pierre Mendes France stál vtedy na čele vlády sedem mesiacov a 17 dní. V roku 1976 sa na európskej úrovni reglementom zaviedla distribúcia mlieka v školách z výživových, pedagogických a ekonomických dôvodov. Poskytovanie mlieka žiakom sa od roku 1976 podporovalo subvenciami vtedajšej Európy a každého jej členského štátu.
      

Vlastný európsky program distribúcie mlieka s názvom "Mlieko v školách" sa zaviedol v roku 1994. Avšak už na začiatku školského roku 1999 Európska komisia znížila subvencie o 50 percent a zrušila ich v roku 2001. Od roku 2007 sa program mliečnych desiat začal opäť reformovať. S cieľom podporiť konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov v školských zariadeniach spustila Európska komisia v októbri 2008 informačnú kampaň na podporu programu distribúcie mlieka v školských ustanovizniach. Školský mliečny program Európskej únie sa zameriava nielen na pitie mlieka, ale aj na konzumáciu jogurtov, syrov a ďalších mliečnych výrobkov.
      

Lekári a špecialisti na výživu zdôrazňujú, že mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku človeka. Má látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Pritom v mlieku sa vyskytujú v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere. Výskumný ústav mliekarenský v Žiline na svojej stránke zdôraznil, že mlieko je prvou potravou, s ktorou sa stretneme po narodení a sprevádza nás celý život. Je jednou zo základných potravín pre všetky vekové skupiny populácie z pohľadu nezastupiteľného významu biologickej hodnoty mlieka pri zabezpečení správnej výživy obyvateľstva.
      

Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok, spomedzi ktorých sú najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba sú v ľudskej výžive nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies