Na dobudovanie Schengenského informačného systému pôjde 7,7 mil. eur

NETKY.SK • 10 Február 2011, 08:26 • 2 min
Na dobudovanie Schengenského informačného systému pôjde 7,7 mil. eur

Na dobudovanie Schengenského informačného systému pôjde 7,7 mil. eur

slovakia

left justify in out

img

Na dobudovanie Schengenského informačného systému druhej generácie (SIS II) sa tento rok vynaloží takmer 7,7 milióna eur. Z nich polovicu vyčlení ministerstvo vnútra a zvyšná časť pôjde z rezervy vlády SR. Na dnešnej tlačovej konferencii to po rokovaní kabinetu uviedol šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic.
Slovensko je v súčasnosti pripojené do Schengenského informačného systému (SIS 1+), ktorý je dočasným náhradným riešením meškajúceho SIS II. Ministerstvo vnútra je pripravené nasadiť ho do prevádzky, ten už ale nevyhovuje novej technickej špecifikácii, ktorú Európska komisia zaslala členským štátom EÚ koncom minulého roka. Stalo sa tak až po schválení štátneho rozpočtu, preto vláda musela podľa Lipšica reagovať promptne a vyčleniť na to predmetné peniaze.
"Ide o výdavok, ktorý nemohol byť predvídaný pre zdržanie Európskej komisie," vysvetlil s tým, že k prieťahom vo verejnom obstarávaní prišlo na úrovni Bruselu. Dodal, že SIS II už mal byť dávno implementovaný. "Ak by sme to nestihli, tak by potenciálne hrozili veľmi negatívne následky pre naše pôsobenie v rámci Schengenského systému," upozornil.
Členské štáty budú mať po jeho zavedení v databázach oveľa viac údajov o migrantoch, azylantoch, ale aj o osobách, ktoré páchajú trestnú činnosť. "Pôjde o komplexnejší informačný systém pripravovaný šesť-sedem rokov na úrovni EÚ," priblížil minister.
Členské štáty sa majú pripojiť na Schengenský informačný systém druhej generácie do konca marca 2013. Európska komisia zároveň stanovila termíny pre realizáciu prvých funkčných testov. SR začne s testovaním 30. júna tohto roka.
Slovensko investovalo do vybudovania Schengenského informačného systému k 21. januáru tohto roka 11.058.138 eur. Výška investície je daná najmä oneskorením vývoja SIS II Európskou komisiou a z toho vyplývajúcou nevyhnutnosťou budovať paralelne dočasné náhradné riešenie v podobe Schengenského informačného systému (SIS 1+). Do roku 2015 by na údržbu, vývoj a rozvoj oboch systémoch malo ísť 19,65 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies