Na dnešnom summite NATO sa pravdepodobne bilaterálne stretnú Merkelová s Erdoganom, očakáva sa napätá situácia

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 07:20 • 2 min
Na dnešnom summite NATO sa pravdepodobne bilaterálne stretnú Merkelová s Erdoganom, očakáva sa napätá situácia

BRUSEL - S bilaterálnym stretnutím s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom počas štvrtkového summitu NATO v Bruseli počíta nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Na pravidelnej tlačovej konferencii uviedol, že Merkelová sa zrejme stretne s tureckým lídrom. "Je veľmi pravdepodobné, že na okraji summitu (NATO, pozn. TASR) sa odohrá stretnutie s tureckým prezidentom," uviedol Seibert podľa belgickej televízie a rozhlasu RTBF.

 

Bilaterálna schôdzka ešte nie je potvrdená, ale spektrum možných tém je široké. Potvrdil to aj Seibert a priamo zmienil "právo nemeckých poslancov na návštevu našich vojakov"Mal tým na mysli rozhodnutie tureckých úradov z minulého týždňa. Ankara bez oficiálneho odôvodnenia odmietla žiadosť nemeckých poslancov o návštevu približne 270 nemeckých vojakov pôsobiacich v rámci koalície proti tzv. Islamskému štátu (IS) na základni Incirlik na juhu Turecka.

 

Odmietnutie rozhnevalo Nemecko a zvýšilo pravdepodobnosť, že presunie svoje prieskumné a tankovacie lietadlá spolu s obsluhujúcim personálom do iného štátu. Berlín podozrieva Ankaru, že sa mu takto pomstila za udelenie politického azylu viacerým tureckým vojakom po čistkách, ktoré sa v Turecku rozpútali po vlaňajšom neúspešnom pokuse o prevrat.

 

Na prípadnom stretnutí by podľa Seiberta "mohla byť reč aj o väznených novinároch". V tureckom väzení je momentálne spravodajca nemeckého denníka Die Welt Denis Yücel pre podozrenie, že agitoval v prospech zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a hnutia kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého tureckí činitelia vinia zo zosnovania pokusu o prevrat.

 

Za mrežami je aj nemecká prekladateľka Mesale Toluová Čorluová pre podozrenie z teroristických aktivít. Vzťahy naštrbili aj vyjadrenia tureckého prezidenta pred aprílovým referendom o ústavných zmenách. Ankara vtedy obvinila Nemecko i Holandsko z "nacistických metód", keď tureckým ministrom zakázali účasť na agitačných stretnutiach počas predreferendovej kampane.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies