Na dnešnom rokovaní vlády sa schválila novela zákona o kontrole potravín

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 12:22 • 2 min
Na dnešnom rokovaní vlády sa schválila novela zákona o kontrole potravín

BRATISLAVA - Dnešným dňom sa schválila novela zákona na rozšírenie kompetenecie orgánov úradnej kontroly potravín. Účinnosť by mala byť nadobudnutá v polovici decembra tohto roku.

slovakia

left justify in out

"Cieľom je zosúladenie platnej právnej úpravy zákona s legislatívou EÚ v oblasti potravín. Táto potreba vyplynula z prijatia nového nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 15. marca 2017 o úradných kontrolách vykonávaných za účelom zabezpečenia a uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a na ochranu rastlín," priblížil agrorezort.

 

img

 

Toto nariadenie je podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR záväzné v celom rozsahu a priamo uplatniteľné v Slovenskej republike, ako aj v ostatných členských štátoch EÚ od 14. decembra 2019, avšak v nadväznosti na jeho aplikáciu v praxi sa vyžaduje zmena zákona najmä na úseku výkonu úradnej kontroly potravín.

 

"Novelou zákona splnomocnené orgány štátnej veterinárnej a potravinovej správy a orgány verejného zdravotníctva sú oprávnené pozastaviť alebo zrušiť činnosť hraničných kontrolných staníc, ak nebudú spĺňať minimálne požiadavky ustanovené euronariadením," spresnilo MPRV SR.

 

img

 

Nedostatky sú podľa MPRV najmä ohľadom oznamovania príchodu zásielok podnikov z tretích krajín, spôsob poverovania akreditovaných laboratórií na výkon analýzy vzoriek potravín, vydávanie úradných certifikátov prevádzkovateľom potravinárskych podnikov, ktorí potraviny vyrábajú v Slovenskej republike, a ktorí umiestňujú potraviny na trh tretej krajiny.

 

img

 

Návrh novely zákona sa predkladá na rokovanie vlády s rozpormi s COOP Jednota Slovensko, Potravinárskou komorou Slovenska, Slovenským združením pre značkové výrobky a so Zväzom obchodu Slovenskej republiky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona