Na dnešnom rokovaní vlády bude aj tajomník Rady EÚ Tranholm-Mikkelsen

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 08:17 • 2 min
Na dnešnom rokovaní vlády bude aj tajomník Rady EÚ Tranholm-Mikkelsen

BRATISLAVA – V rámci príprav Slovenska na predsedníctvo v Rade EÚ sa zúčastní na dnešnom rokovaní vlády ako hosť generálny tajomník Rady EÚ Jeppe Tranholm-Mikkelsen. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, bude to vlastne "prvý kontakt" ministrov s predsedníctvom. Mal by ich oboznámiť s tým, čo ich čaká, diskutovať budú o formáte jednotlivých rád, procedúrach či logistike.

slovakia

left justify in out

S naším predsedníctvom súvisí aj materiál zaradený na rokovanie vlády - hodnotiaca správa k národnému projektu: Zvýšenie kvality výkonu zamestnancov štátnej správy v oblasti agendy EÚ - príprava na predsedníctvo SR v Rade EÚ. Vláda rozhodne aj o vymenovaní štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR Rudolfa Urbanoviča za predsedu slovenskej časti slovensko-poľskej, slovensko-českej slovensko-ukrajinskej a slovensko-maďarskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu. Nahradí predchádzajúceho štátneho tajomníka Jozefa Bučeka.

 

Na programe rokovania vlády je aj nový návrh Legislatívnych pravidiel vlády, ktoré nadväzujú na zákon o tvorbe právnych predpisov účinný od januára. Legislatívne pravidlá záväzne určujú pravidlá tvorby všeobecne záväzných právnych predpisov a upravujú postup ministerstiev a ostatných orgánov verejnej moci. V navrhovaných pravidlách je upravené, ako majú vyzerať zákony, tzv. systematika členenia návrhu zákona.

 

Zdôrazňuje sa v nich, že nepriama novelizácia zákona je neprípustná. Zavádza sa inštitút tzv. predbežnej informácie. Predkladatelia v stanovených prípadoch v dostatočnom časovom predstihu pred spustením tvorby návrhu zákona v záujme informovania verejnosti a orgánov verejnej správy budú zverejňovať predbežnú informáciu o pripravovanom návrhu zákona. Nové pravidlá určujú aj to, kedy sa vypracováva legislatívny zámer a upravujú pravidlá pripomienkového konania. V návrhu na zmenu a doplnenie Smernice na prípravu a predkladanie materiálov na rokovanie vlády ide o zjednodušenie procesu dokladania materiálov vytvorením jednotnej e-mailovej adresy.

 

Z dielne rezortu poľnohospodárstva sú na rokovaní vlády zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. Podľa materiálu sa majú hľadať možnosti priamych dodávok pre hromadné stravovanie od miestnych regionálnych dodávateľov a podporiť vznik regionálnych komoditných alebo viac komoditných odbytových združení schopných dodávať produkty spĺňajúce minimálne definované parametre pre jednotlivé produkty.

 

Vláda tiež prerokuje návrh na zmenu Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. "Hlavným cieľom navrhovanej zmeny je doplnenie možnosti využívať prostriedky operačného programu nielen na financovanie výstavby diaľnic D1 a D3, ale taktiež na výstavbu diaľnice D4,“ uviedol rezort dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies