Na dnešné oslavy 70. výročia SNP prišlo vyše 10-tisíc ľudí

NETKY.SK • 29 August 2014, 17:41 • 2 min
Na dnešné oslavy 70. výročia SNP prišlo vyše 10-tisíc ľudí

BANSKÁ BYSTRICA - Zhruba 10- až 15-tisíc ľudí sa podľa odhadu riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva zúčastnilo na dnešnej oficiálnej časti osláv 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici. Ocenil, že sa toľko ľudí stretlo, aby vzdali úctu SNP ako boju za ideály slobody a demokracie.

slovakia

left justify in out

Oficiálna časť osláv výročia SNP sa začala hodinu pred poludním kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP a pokračovala na poludnie slávnostným zhromaždením. Zúčastnili sa na nej slovenskí ústavní činitelia a delegácie zo zhruba 40 krajín. Najvyššie postavenými zahraničnými hosťami bol český prezident Miloš Zeman a ruský minister obrany Sergej Šojgu. Pôvodne sa mal zúčastniť aj prezident Poľska Bronislaw Komorowski, pre zmenu svojho programu však má prísť položiť veniec v sprievode slovenského prezidenta dnes popoludní.

 

Prezident Andrej Kiska vo svojom prejave na slávnostnom zhromaždení vyzdvihol osobné rozhodnutia jednotlivých účastníkov zapojiť sa do Povstania a odmietnuť tak „filozofiu, že zo všetkého sa dá vychytračiť bez obetí.“ Od rozhodnutia, statočnosti a obetí povstalcov sa podľa neho odvíja naša dnešná sloboda, príležitosti, medzinárodné postavenia aj historické sebavedomie. Pripomenul, že úcta patrí aj bežným ľuďom, ktorí povstalcom poskytovali zázemie. Prezident Miloš Zeman uviedol, že aj vďaka SNP sa nepodarilo uskutočniť plány nemeckých nacistov so slovanskými národmi, ktorých označovali ako podľudí a po víťaznej vojne ich chceli sčasti zlikvidovať a sčasti presunúť do pracovných táborov na Sibír.

 

Na jeho prejav nadviazal predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý kritizoval „bezhraničnú hlúposť“ slovenských neonacistov, ktorí sa hlásia k vlastenectvu a zároveň oslavujú fašistický Slovenský štát a jeho predstaviteľov, ktorí asistovali deštrukcii národa. „SNP bolo pre národ záchranné koleso. Na Slovensku nie je vlasteneckejšia tradícia ako SNP. Antifašistická tradícia je štátotvorná tradícia,“ vyhlásil Paška. Premiér Fico zostal verný tradícii svojich verejných vystúpení z posledných týždňov a aj svoj dnešný prejav využil opäť aj na kritiku vzájomných hospodárskych sankcií západných demokratických krajín a Ruska.

 

Oslavy 70. výročia SNP pokračujú v Parku pod Pamätníkom SNP kultúrnym programom s vystúpeniami ruského speváckeho zboru Alexandrovovci, SĽUK-u, Koncertného súboru vzdušných síl USA či orchestra Bobana a Marka Markoviča zo Srbska.

 

V sobotu podvečer sa dejisko osláv presunie na banskobystrické Námestie SNP, kde bude po koncerte súboru vzdušných síl USA ukážka mobilizácie a odchodu vojakov na front, respektíve na železničnú stanicu. Oslavy uzavrie v nedeľu popoludní na železničnej stanici v Banskej Bystrici-Šalkovej ukážka bojov povstaleckého pancierového vlaku Štefánik. Pôjde o poslednú dynamickú prezentáciu tohto vlaku, ktorý zrekonštruovali pred piatimi rokmi, pred jeho inštalovaním do skanzenu bojovej techniky pri Pamätníku SNP.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies