Na dlhoročného šéfa chorvátskej obchodnej komory uvalili vyšetrovaciu väzbu

NETKY.SK • 14 November 2013, 17:07 • 2 min
Na dlhoročného šéfa chorvátskej obchodnej komory uvalili vyšetrovaciu väzbu

ZÁHREB - Na dlhoročného šéfa chorvátskej obchodnej komory Nadana Vidoševiča, ktorého zadržala v utorok polícia pre podozrenie z korupcie, uvalili mesačnú vyšetrovaciu väzbu. Rozhodol o tom podľa agentúry APA príslušný súd v Záhrebe.

slovakia

left justify in out

Vidoševič (53) čelí podozreniam zo zneužitia právomocí vo svojej funkcii, ktorú zastával od roku 1995. Údajne spreneveril 32 miliónov kún (zhruba 4,2 milióna eur). Polícia vpadla do jeho bytu a prehľadala ho, uviedol ešte v utorok denník Večernji list. Ako medzičasom informovali rôzne chorvátske médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov, početné umelecké predmety, vily, letoviská a jachtu, tvoriacu časť Vidoševičovho majetku zhabali. Polícia už v októbri zatkla jeho tajomníka a ďalšiu osobu pre podozrenia, že organizovali zhromažďovanie peňazí prostredníctvom falošných faktúr a potvrdeniek.

Čoraz viac silnejú v Chorvátsku hlasy, volajúce po reorganizácii celej obchodnej komory, v ktorej pôsobí priveľa vyšetrovaných alebo stíhaných osôb. Obchodná komora patrí v krajine do kategórie mimovládnych organizácií, do ktorej činnosti môže nahliadnuť iba tamojšia alternatíva najvyššieho kontrolného úradu. Chorvátski podnikatelia sa tak dožadujú aj väčšej transparentnosti v aktivitách komory. Európska únia požiadala Chorvátsko ešte pred jeho júnovým vstupom do bloku, aby urobilo viac v boji proti korupcii v najvyšších kruhoch krajiny. Bývalá juhoslovanská republika reagovala urýchlením procesu proti bývalému premiérovi Ivovi Sanaderovi, ktorý vyvrcholil vynesením desaťročného trestu väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies