Na dlhé vyprážanie je lepšia bravčová masť ako slnečnicový olej

NETKY.SK • 24 Október 2012, 08:30 • 2 min
Na dlhé vyprážanie je lepšia bravčová masť ako slnečnicový olej

Na dlhé vyprážanie je lepšia bravčová masť ako slnečnicový olej - Radíme Hoci mnohé slovenské domácnosti uprednostňujú slnečnicové oleje, na tepelnú úpravu sú vhodnejšie repkové. Slnečnicový olej sa totiž rýchlo prepaľuje, čím sa znehodnocuje.

slovakia

left justify in out

img

Hoci mnohé slovenské domácnosti uprednostňujú slnečnicové oleje, na tepelnú úpravu sú vhodnejšie repkové. Slnečnicový olej sa totiž rýchlo prepaľuje, čím sa znehodnocuje. Tvrdí to vedúca lekárka poradne zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave Alžbeta Béderová. 
      Dodáva, že v súčasnosti je príznačný aj návrat k bravčovej masti. Tá je podľa nej pri dlhom vyprážaní vhodnejšia ako spomínaný slnečnicový olej. "V bravčovej masti je 47 percent kyseliny olejovej, tá stabilita je tam zaručená. Určite radšej budem vyprážať v bravčovej masti ako v slnečnicovom oleji," zdôraznila odborníčka. 
      Z olejov sa najvyššie hodnotí olivový olej, ktorý má najviac kyseliny olejovej. V obsahu tejto kyseliny sa mu však najviac približuje repkový olej. "Ale v slnečnicovom oleji dominuje kyselina linolová. Určite odporúčam preferovať repkové oleje," zdôraznila lekárka.
      Na vyprážanie je tak podľa Béderovej najvhodnejší olivový rafinovaný alebo repkový olej, olej vyrobený zo špeciálne vyšľachtenej slnečnice, ktorý znesie vyšší bod prepaľovania, alebo bravčová masť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies