Na diaľniciach sa za desať mesiacov prestavalo 297 mil. eur

NETKY.SK • 30 November 2014, 11:28 • 2 min
Na diaľniciach sa za desať mesiacov prestavalo 297 mil. eur

BRATISLAVA - Na trinástich rozostavaných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest v dĺžke 141 kilometrov vykonali stavbári za desať mesiacov tohto roku práce v celkovom objeme takmer 297 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Čerpanie peňazí Európskej únie v rámci tejto sumy predstavovalo vyše 200 mil. eur.

 

Ako na stretnutí s médiami informoval generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) Milan Gajdoš, úroveň prestavanosti v októbri dosiahla historické maximum vyše 59 mil. eur. Znamená to trojnásobok priemeru mesačnej prestavanosti v hlavných stavebných mesiacoch apríl až október v rokoch 2007 až 2013. Všetky rozostavané diaľničné úseky sú financované najmä z európskych peňazí. Za celý minulý rok sa na diaľnice z Operačného programu Doprava 2007-2013 použilo zo zdrojov EÚ 148 mil. eur. 

 

"Všetko, čo je disponibilné na Slovensku a použiteľné na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest, je na našich stavbách. Miera voľných kapacít sa výrazne redukovala," tvrdí Gajdoš. Vplyv na rekordnú výšku prestavanosti v októbri mal podľa neho nielen historicky najvyšší počet diaľničných stavieb, ale aj úroveň rozostavanosti jednotlivých úsekov. "Niektoré stavby nemajú také objemy a ich podiel na čísle 59 mil. eur je minoritný," povedal šéf diaľničiarov s tým, že ide o stavby v začiatočnom štádiu. Uvedené sumy nezahŕňajú náklady NDS na projektovú prípravu. 

 

Na objeme prestavanosti v októbri sa najviac podieľali tri úseky - D3 Svrčinovec - Skalité v polovičnom profile a dĺžke 12,4 km (12,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty), R2 Pstruša - Kriváň v dĺžke 10,4 km (11 mil. eur) a R2 Ruskovce - Pravotice v polovičnom profile a dĺžke 9,6 km (9,3 mil. eur). 

 

Okrem uvedených troch úsekov je vo výstavbe aj sedem úsekov D1 Jánovce - Jablonov (dve časti v dĺžke 9 a 9,5 km), Dubná Skala - Turany (16,5 km), Fričovce - Svinia (11,2 km), Hubová - Ivachnová (15,3 km), Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka (11,3 km) a Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala (13,5 km). Viac, či menej sú rozostavené ešte úseky R2 obchvat Žiaru nad Hronom v polovičnom profile (5,8 km), R2 Zvolen, východ - Pstruša (7,85 km) a D3 Žilina, Strážov - Brodno (4,25 km). Súčasťou stavby D3 Svrčinovec - Skalité je úsek po štátnu hranicu s Poľskom (3,2 km). 

 

Celkový súhrn pôvodných zmluvných cien na trinástich stavbách diaľnic a rýchlostných ciest dosahuje 2,549 mld. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 3,059 mld. eur vrátane dane. V združeniach zhotoviteľov je spolu štrnásť stavebných firiem. Váhostav - SK, a.s. má účasť na stavbe šiestich úsekov, Strabag, s.r.o. na piatich, Doprastav, a.s. na štyroch, Metrostav, a.s. a Eurovia SK, a.s. na dvoch úsekoch. Firmy Inžinierske stavby, a.s., OHL ŽS, a.s., Stavby mostov Slovakia, a.s., Dúha, a.s., Chemkostav IS, s.r.o., Bögl a Krýsl, k.s., Hochtief CZ, a.s., taliansky Salini Impregilo, S.p.A. a španielsky Corsan Corviam Construcción, S.A.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona