Na Devíne sú pripravení vybudovať druhý protipovodňový val

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 18:22 • 2 min
Na Devíne sú pripravení vybudovať druhý protipovodňový val

BRATISLAVA – Na Devíne nebudú nadstavovať mobilné protipovodňové zábrany, ktoré tam už rozmiestnili.

slovakia

left justify in out

„Tu sa nadstaviť nedá, v Bratislave máme trochu väčšiu rezervu,“ povedal dnes v Devíne minister vnútra Robert Kaliňák. V prípade, že by sa v niektorých krízových úsekoch voda predsa len preliala, uvažujú o vybudovaní druhého valu. „Urobiť také medzipásmo, z ktorého potom budeme môcť čerpať vodu,“ vysvetlil minister.

Starostka Devína dúfa, že voda napokon neprekročí prognózovaný maximálny stav hladiny 971 centimetrov. „Hrádza by nám mala vydržať, je stavaná na 1 100 centimetrov,“ povedala starostka Ľubica Kolková. Teraz riešia priesaky na Devínskej ceste, aby neboli ohrozené domy na druhej strane cesty ďalej od brehu. „Tie smerom na Dunajské rameno sú už pod vodou v podstate do polovice, plávajú už druhý deň", dodala. Cesty do mestskej časti sú zablokované, ľudí vozia vojenské nákladné autá. Všetok piesok, ktorý mali, už pripravili do vriec. „Máme ho tu pre občanov, ak by bolo treba. Aj si niekedy sami prídu a naložia si vrecia, alebo si sami navrecujú,“ poznamenala starostka. V Kultúrnom dome umožnili ubytovanie ľuďom, ktorých by bolo potrebné evakuovať, nikto to zatiaľ nevyužil.

Najväčším problémom sú podľa Kaliňáka nie veľmi dobre zaregistrovateľné kanálové siete. Podľa jeho slov si niekoľko ľudí vybudovalo načierno kanalizácie, ktoré už v minulosti narobili problémy. „Toto je momentálne aj problém Devína, kde sa snažíme odčerpávať vody, ktoré prerážajú z takýchto niektorých sietí, ktoré nemá nikto zaregistrované,“ dodal minister. Voda tak preráža z miest, kde to neočakávali.

Všetky zložky integrovaného záchranného systému sú podľa ministra vnútra pripravené na všetky scenáre, aj keby došlo k narušeniu hrádzí alebo ďalšiemu ohrozeniu obyvateľov. Celkovo už nasadili viac ako tisíc hasičov, ktorí sa striedajú v Bratislavskom kraji. Okrem toho je v pohotovosti 1 300 dobrovoľných hasičov, a to v troch krajoch – Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom.

Na Devíne sú dobrovoľní hasiči z Devína, Devínskej Novej Vsi, Stupavy a Trnavy. Zvýšili aj počet policajných hliadok. Na území Bratislavy ich je 60, ďalších 50 je v zálohe. Na terénnych autách monitorujú situáciu z brehov. Na Devíne v utorok bolo 200 študentov policajnej školy z Devínskej Novej Vsi, dnes ich vystriedali vojaci. V Pezinku je pripravených 200 policajtov – ak bude treba urobiť druhú líniu protipovodňového valu. V Bratislave a okolí majú pripravených aj 500 vojakov a 40 kusov techniky. Mnohí vojaci už aj priamo pomáhajú, na Devíne zabezpečili kyvadlovú dopravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies