Premiér Fico: Haló, kričím aj k prezidentovi, že je najvýznamnejší štátny sviatok

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 09:37 • 2 min
Premiér Fico: Haló, kričím aj k prezidentovi, že je najvýznamnejší štátny sviatok

BRATISLAVA - Sviatok svätých Cyrila a Metoda je najvýznamnejším štátnym sviatkom, aký Slovensko má. Odkaz tejto dvojice nás zaväzuje konať múdro a pre blaho národa. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v rámci celoslovenských osláv tohto sviatku na hrade Devín a nepriamo poukázal na neúčasť prezidenta SR Andreja Kisku.

slovakia

left justify in out

"Haló, kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok, aký SR má a musíme si ho vážiť a uctievať," apeloval. Fico pripomenul, že 1. septembra 2017 to bude 25 rokov od momentu, kedy Slovenská národná rada prijala novú Ústavu SR. "Všetci sme vedeli, v čom bol význam príchodu Cyrila a Metoda a bez zaváhania sme ho zakotvili do preambuly Ústavy SR," povedal.

 

img

 

Rovnako tak bol schválený zákon, ktorý zakotvil 5. júl ako štátny sviatok. "Bol som presvedčený, že každý občan tejto krajiny vie, kto boli Cyril a Metod a čo pre náš národ znamenajú. Z tohto sna som sa zobudil dnes ráno, keď som počúval anketu. Mladých sa pýtali, čo o Cyrilovi a Metodovi vedia. Boli aj takí, ktorí netušili, čo je obsahom tejto otázky. Chcem vás všetkých poprosiť, nepopierajme minulosť, štátne sviatky," odkázal.

 

Podľa Fica oslavujeme sviatok SNP a pritom ticho tolerujeme, že sú tu ľudia, ktorí hovoria, že SNP to bola banda zločincov. "Zapierame minulosť a prítomnosť. Ako je možné, že štátne vyznamenania pri príležitosti vzniku SR dostávajú ľudia, ktorí boli proti vzniku samostatného Slovenska? Ak to takto pôjde ďalej, budeme zapierať aj budúcnosť a zaprieme aj seba samých," myslí si premiér.

 

Pripomenul, že Cyril a Metod priniesli na naše územie nielen vieru, ale aj vzdelanosť a zaradili nás medzi najvyspelejšie spoločnosti vtedajšieho sveta. "Vtedajším politickým elitám pomohli pochopiť vlastnú hodnotovú identitu. Inšpiratívna je ich nezlomná viera v ich vlastné poznanie," poznamenal Fico.

 

img

 

Predseda vlády je presvedčený, že dnes stojíme pred otázkami, ktoré sa týkajú smerovania nášho mladého štátu. "Stojíme pred výzvami, aká bude Európa zajtra, o rok či desaťročie. Pýtame sa, či je Európa dostatočne silná, aby sama riešila svoje problémy. Sme schopní čeliť rizikám multikulturálnej Európy? Európa žije alebo vnútorne pomaly umiera? Počúvame hlasy, že slabneme, že kresťanstvo umiera pod náporom liberalizmu a individualizmu," konštatoval. V týchto nepokojných časoch rýchlych zmien si Fico uvedomuje, aké dôležité je ideové partnerstvo štátu a cirkvi. "Cirkev má dôležitú úlohu, aby migračné vlny a bezbrehý liberalizmus nenarušili jadro európskej integrácie," myslí si.

 

Robert Fico zopakoval, že chceme byť súčasťou jadra Európy. "Nekontrolovaná migrácia nevyvoláva len bezpečnostnú otázku, ale aj kultúrno-civilizačnú. Tam nás už ploty neochránia, ak rezignujeme na podstatu našej identity. Cyril a Metod prišli, aby naučili ľudí veriť, dali im identitu. Verím, že aj dnešná cirkev má také osobnosti, ktoré pomôžu Slovensku a Európe prekonať ťažké obdobie zmien. Preto vyzývam na politickú zodpovednosť, lebo v najbližšom období pôjde o budúcnosť milovaného Slovenska," dodal.

 

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v súvislosti s dnešnými oslavami a štátnym sviatkom uviedol, že cyrilo-metodská tradícia je hodnota, ktorú je potrebné vnímať ako nemenný a stabilný základ národnej histórie a kultúry Slovenska. "Príchod solúnskych bratov v roku 863 predstavuje nepopierateľný význam pre náš národ a štát v rovine duchovnej, kultúrnej, vzdelanostnej a právnej," zdôraznil minister kultúry.

 

Pripomenul, že Cyril a Metod priniesli našim predkom písmo a dočasne dokonca aj právo oslavovať Boha v národnom jazyku. "Vytvorili tiež prvý spisovný slovanský jazyk – staroslovienčinu, položili základy slovenskej literatúry," ocenil minister prínos vierozvestov vo formovaní kultúrnej identity slovenského národa.

 

K účastníkom dnešných osláv na hrade Devín sa prihovorí predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý prevzal záštitu nad podujatím, rovnako vystúpia i reprezentanti cirkví. "V kultúrnom programe sa predstavia tanečný a spevácky zbor Umeleckého súboru Lúčnica,  recitátorka Ida Rapaičová a herec Jozef Šimonovič,“ informoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

 

Štátny sviatok Cyrila a Metoda

Slovensko si pripomína štátnym sviatkom slovanských vierozvestov svätých Konštantína a Metoda, ktorí priniesli vieru, zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Na Slovensku sa sviatok Cyrila a Metoda slávi 5. júla, v neslovanských krajinách 14. februára. Svätí Cyril a Metod boli vyhlásení za spolupatrónov Európy. Bratia sa narodili v meste Solún (Thessaloniké) v Grécku, Metod okolo roku 815 a Konštantín v roku 827. Metod študoval právo, stal sa správcom veľkej byzantskej župy, ktorej obyvateľstvo bolo slovanské. Konštantín študoval v Carihrade na cisárskej škole spolu s budúcim cisárom Michalom III. Po skončení štúdií zastával vysoké funkcie. Bol bibliotekárom carihradského patriarchu a prednášal na cisárskej škole. Pre jeho vzdelanie ho označovali za „filozofa“. Cisár Michal III. v roku 863 bratov poslal ako vierozvestcov na Veľkú Moravu. Pre toto poslanie zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Okrem hlásania evanjelia pripravovali mladých mužov na kňazstvo. V roku 867 odišli do Ríma, kde pápež Hadrián II. schválil ich činnosť a uznal staroslovienčinu ako liturgický jazyk. Konštantín, ktorý na sklonku života prijal meno Cyril, vstúpil v Ríme do kláštora, kde zomrel 14. februára 869. Pochovaný je v Bazilike sv. Klementa v Ríme. Pápež Hadrián II. vymenoval Metoda za apoštolského legáta a za arcibiskupa pre územie Veľkej Moravy. Cestou z Ríma ho však bavorskí biskupi zajali a väznili vo Švábsku. Metod zomrel 6. apríla 885 a pochovali ho v hlavnom moravskom chráme, dodnes však nie je jasné, kde sa presne nachádzal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies