Na Devín - Bratislava účasť vyše 5000 bežcov aj tri novinky

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 12:43 • 2 min
Na Devín - Bratislava účasť vyše 5000 bežcov aj tri novinky

Na Devín - Bratislava účasť vyše 5000 bežcov aj tri novinky

slovakia

left justify in out

Organizátori najstaršieho atletického podujatia na Slovensku, národného behu Devín – Bratislava očakávajú na 64. ročníku prvýkrát v histórii viac ako 5000 bežcov a zároveň aj nový rekord. Aj preto si pripravili pre účastníkov niekoľko noviniek, medzi ktorými je aj nový cieľ na Rázusovom nábreží.
Všetky zmeny vyplynuli z enormného nárastu pretekárov. Kým vlani bežalo takmer 4000 ľudí, organizátori očakávajú túto nedeľu 5000 až 5500 bežcov, pričom do utorka sa prihlásilo už 4571 ľudí. "Beh sa svojím spôsobom stáva určitým fenoménom a národný beh už je, aj z hľadiska tej tradície, takou spoločenskou udalosťou. Keď zoberieme, že beh je takou najprirodzenejšou pohybovou aktivitou, nie nejako finančne náročnou a ľudia chcú pre seba niečo urobiť, tak preto je tento nárast," pre TASR zdôvodnil zvýšený záujem o podujatie jeho riaditeľ Jozef Chynoranský.
Novinka bude čakať bežcov už na štarte. Po vlaňajšom chaotickom priebehu sa organizátori rozhodli rozdeliť účastníkov do štyroch sektorov podľa dosiahnutých časov v minulých ročníkoch. V I. kategórii budú štartovať muži s časom do 42 minút a ženy do 52 minút, v druhej do jednej hodiny a 1:05 h, v tretej muži do 1:10 h a ženy 1:20 h a v štvrtej kategórii ostatní. Štyri sektory budú znázornené na štarte značkami, pričom bežci sa do nich zaradia sami. Aj preto organizátori vyzývajú na disciplinovanosť. Zmena cieľu je dôvodom kapacitných možností. "Vzhľadom na to, že Hviezdoslavovo námestie je už malé na dobeh aj vyhodnotenie, tak cieľ podujatia bude tohto roku na Rázusovom nábreží a vyhodnotenie podujatia bude potom na Hviezdoslavovom námestí," povedal Chynoranský.
Treťou novinkou bude zavedenie takzvaného čistého času. "Ideme merať čistý čas na 11.000 metrov u každého bežca. Vždy sa beží z Devína do Bratislavy, no tá trať nie je vždy rovnaká. Preto sme zaviedli čistý čas, vždy sa totiž pobeží minimálne 11 kilometrov," povedal Chynoranský a doplnil, že tento rok meria trať presne 11.604 metrov a "malý Devín" 3100 metrov.
Na trati by nemali chýbať obaja vlaňajší víťazi v hlavných kategóriách – Poliak Jakub Burghardt a slovenská vytrvalkyňa Katarína Bérešova. Zatiaľ najstarší registrovaný pretekár má 75 rokov a v kategórii žien sa prihlásili dve 63 ročné bežkyne. Rovnako ako vlani sa budú vyhodnocovať aj firemný beh a beh pre osemročné gymnáziá a základné školy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona