Na Deň dobytia Bastily sa na vojenskej prehliadke zúčastnia aj americké jednotky: Prítomý bude tiež prezident USA Donald Trump

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 12:01 • 2 min
Na Deň dobytia Bastily sa na vojenskej prehliadke zúčastnia aj americké jednotky: Prítomý bude tiež prezident USA Donald Trump

PARÍŽ - V piatok 14. júla sa bude vo Francúzsku oslavovať Deň dobytia Bastily. Vojenská prehliadka v Paríži je v tomto roku naplánovaná s účasťou amerických jednotiek.

slovakia

left justify in out

Tie budú defilovať na Elyzejských poliach pri príležitosti 100. výročia vstupu USA do prvej svetovej vojny. Z tribúny sa na ne bude pozerať aj prezident USA Donald Trump.

 

V tomto roku bude ohňostroj odpálený z Eiffelovej veže a Záhrad Trocadéro, otvoreného priestoru v 16. obvode Paríža medzi Palácom Chaillot a Eiffelovou vežou. Ako upozornili francúzske médiá, obce, ktoré nie sú schopné dodržať prísne bezpečnostné opatrenia stanovené vládou, musia ohňostroje zrušiť. Vláda v meste na Seine nariadila uplatniť prísne bezpečnostné údaje počas štátneho sviatku, s cieľom predísť teroristickému útoku, aký sa stal pred rokom, 14. júla 2016 v meste Nice. Z úcty k obetiam a ich pozostalým v tomto roku v departemente Alpes-Maritimes nebudú organizovať zábavné programy ani ohňostroje.

 

Štátny sviatok Francúzskej republiky je pripomienkou dobytia pevnosti a väzenia Bastily 14. júla 1789. Táto udalosť znamenala začiatok francúzskej revolúcie.

 

Bastila, presnejšie Bastila sv. Antona, bola pôvodne pevnosťou na mieste súčasného Námestia Bastily v Paríži. Pevnosť slúžila ako posilnená obrana brány sv. Antona a hradieb vo východnej časti Paríža.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona