Na delegátov summitu regiónov čakajú netradičné darčeky, dostanú kamene

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 16:36 • 2 min
Na delegátov summitu regiónov čakajú netradičné darčeky, dostanú kamene

BRATISLAVA - Účastníci 7. Európskeho summitu regiónov a miest, ktorý sa bude konať v júli v Bratislave, dostanú netradičné darčeky. Hlavné mesto ich plánuje obdarovať dunajskými kameňmi - okruhliakmi s namaľovanými príbehmi s motívom Slovenska.

slovakia

left justify in out

Darčeky pre účastníkov júlového summitu pripravujú klienti s mentálnym postihnutím z chránenej dielne neziskovej organizácie Lepší svet. Agentúru SITA o tom informovala Iveta Kešeľáková z bratislavského magistrátu.


Hlavnou témou júlového summitu regiónov a miest je voda a Dunaj ako symbol spojenia Európanov. Darčekové kamene s motívom Slovenska majú podľa Kešeľákovej symbolizovať celú našu krajinu vo svojej rozmanitosti. Ústredným posolstvom príbehov, ktoré na kamene z Dunaja maľujú klienti chránenej dielne, je Slovensko - ako ho poznáme a nepoznáme.

 

"Dunajský okruhliak od nepamäti symbolizuje večnosť bytia v čase. Klienti z chránenej dielne Lepší svet n.o. tak dostanú príležitosť spojiť umeleckú optiku s vodohospodárskym symbolom kameňa. Kameňa rozprávajúceho príbeh, ktorý sa zapíše do večnosti spojenej s prúdom vody. Vody, ktorá prináša život, ktorá plynie časom, ktorá spája osudy ľudí a inšpiruje umelcov," popisuje myšlienku netradičných darčekov Kešeľáková. Okruhliaky, na ktoré klienti z chránenej dielne maľujú príbehy, pochádzajú z kameňolomu v Devíne a niektoré boli vylovené aj z Dunaja.


Európsky summit regiónov a miest sa bude konať 8. a 9. júla v Bratislave. Zúčastní sa na ňom 350 starostov, primátorov a zástupcov regiónov. Organizujú ho Európsky výbor regiónov v spolupráci s hlavným mestom SR Bratislavou a Bratislavským samosprávnym krajom. Bude sa konať pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Otvárací koncert Európskeho summitu regiónov a miest sa uskutoční 7. júla na nádvorí hradu Devín v Bratislave, ďalšie sprievodné podujatia pre verejnosť sú naplánované na 8. a 9. júla na Námestí M. R. Štefánika a v Starej tržnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies