Na Deň boja za slobodu a demokraciu otvorí svoje brány verejnosti

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:25 • 2 min
Na Deň boja za slobodu a demokraciu otvorí svoje brány verejnosti

Na Deň boja za slobodu a demokraciu otvorí svoje brány verejnosti

slovakia

left justify in out

Národná rada (NR) SR už o desať dní 17. novembra otvorí svoje brány verejnosti. Počas Dňa otvorených dverí (DOD) v NR SR, ktorý sa uskutoční v Deň boja za slobodu a demokraciu, budú môcť návštevníci vidieť okrem budovy parlamentu na Námestí Alexandra Dubčeka aj historické priestory na Župnom námestí v centre mesta.
      Okrem toho na nich čaká diskusné fórum Mýty a fakty o novembri '89. V rámci neho vystúpi napríklad jeden z vedúcich predstaviteľov nežnej revolúcie Ján Budaj či niekdajší člen koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu František Mikloško. Diskutovať by mali aj Jerguš Sivoš a Ľubomír Morbacher z Ústavu pamäti národa, politológ Juraj Marušiak či historik Milan Zemko.
      Sprievodný program DOD sa uskutoční aj v areáli Bratislavského hradu a na Námestí SNP. Na Západnej terase hradu by mali premietať animácie pre deti a na Námestí SNP čaká na návštevníkov hudobné a tanečné vystúpenie ZUŠ Exnárova. Vystúpiť má tiež Andrea Zimányiová s orchestrom a prvá československá superstar Martin Chodúr.
      Doteraz mali záujemcovia o dianie v zákonodarnom zbore jeho brány otvorené každoročne 1. septembra pri príležitosti štátneho sviatku Dňa ústavy. Súčasný predseda parlamentu Richard Sulík tento termín zmenil.
      Jeho rozhodnutie kritizoval opozičný Smer-SD. "Niet príhodnejšieho dňa ako Deň Ústavy SR, keď sa slovenská verejnosť môže bližšie oboznámiť s právomocami zákonodarného zboru, ako aj s podmienkami práce poslancov," zdôraznil 1. septembra líder Smeru-SD Robert Fico.
      Sulík si však za zmenou termínu stojí. "Udalosti 17. novembra priniesli našej krajine po desaťročiach komunistickej nadvlády slobodu a demokraciu. Tento deň považujem za jeden z najvýznamnejších v našich novodobých dejinách. Nebyť odhodlania ľudí bojovať za svoje ideály by dnes ani náš parlament nebol skutočným reprezentantom vôle ľudu," zdôvodnil šéf NR SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies