Na ďalších dvoch veľvyslaneckých postoch príde k zmene

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 14:08 • 2 min
Na ďalších dvoch veľvyslaneckých postoch príde k zmene

BRATISLAVA – Na dvoch veľvyslaneckých postoch v zahraničí príde k zmene. Ide o Kodaň a Bern. Budúci ambasádori na dnešnom zasadnutí Zahraničného výboru Národnej rady SR odprezentovali zameranie činnosti svojich veľvyslanectiev.

slovakia

left justify in out

Poslancom sa predstavia až po tom, ako získajú agremán od krajín ich budúceho pôsobenia, teda súhlas s ich prijatím. Posledné slovo však bude mať prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu totiž prijíma, poveruje a odvoláva vedúcich diplomatických misií.

 

Do Dánska mieri súčasný hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel, ktorý vystrieda Radomíra Boháča. Gandel pracuje na ministerstve s prestávkami takmer 16 rokov, skúsenosti má aj s pôsobením na veľvyslanectvách. Na zastupiteľskom úrade (ZÚ) v Rusku bol tretím tajomníkom a štyri roky bol zástupcom veľvyslanca na slovenskej ambasáde v Prahe.

 

Do Švajčiarska zase pocestuje bývalá vedúca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková-Matisová. Tá nahradí súčasného veľvyslanca Jána Foltína.

 

Na zasadnutí výboru sa v júni predstavila prvá trojica nových vedúcich ZÚ, a to Milan Lajčiak, ktorý bude v Kórejskej republike, Pavol Svetík bude pôsobiť v Kuvajte a vo Fínsku preberie ambasádu Tibor Králik.

 

Zmeny nastanú v ďalších piatich krajinách. O menách nových desiatich veľvyslancoch rozhodla vláda na návrh šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka ešte 12. marca. Ide o klasickú rotáciu, keďže ich pôsobenie v zahraničí trvá spravidla štyri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona