Na Cyrilometodskej púti v Nitre zasvätia Slovensko Božskému Srdcu Ježišovmu

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 12:47 • 2 min
Na Cyrilometodskej púti v Nitre zasvätia Slovensko Božskému Srdcu Ježišovmu

NITRA – Cyrilometodská národná púť bude 5. júla o 10:00 na Svätoplukovom námestí v Nitre. V tento deň si Slovensko štátnym sviatkom pripomína svätých Cyrila a Metoda, slovanských vierozvestcov. Súčasťou bohoslužby bude zasvätenie Slovenska Božskému Srdcu Ježišovmu a Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

slovakia

left justify in out

Pôjde o obnovenie zasvätenia, ktoré pred sedemdesiatimi rokmi urobil vtedajší nitriansky arcibiskup Karol Kmeťko. Hlavným celebrantom svätej omše bude reykjavícky diecézny biskup Dávid Bartimej Tencer. „Je to prvý biskup – Slovák, ktorý je vysvätený pre misie v takejto exotickej krajine ako je Island,“ informoval riaditeľ Biskupského úradu v Nitre Martin Michalíček. Na omši sa zúčastnia najvyšší predstavitelia cirkevného, politického, akademického a verejného života.

Zasväteniu Slovenska venovali biskupi Slovenska pastiersky list, ktorý sa čítal v kostoloch v nedeľu 25. júna. Ako píšu v liste, modlitbu zasvätenia predniesol nitriansky arcibiskup Karol Kmeťko 6. júla 1947 v rámci celokrajinských misijných slávností na Starých Horách. Vtedajší slovenskí biskupi vyslovili nádej, že jednomyseľné a zbožné zasvätenie prinesie slovenskému národu Božie požehnanie. Bolo to dva roky po druhej svetovej vojne a katolíci boli vyradení z politického života.

 

„V akte zasvätenia Slovenska vtedajší biskupi vyjadrili nádej, že Božské Srdce Ježišovo a Nepoškvrnené Srdce Panny Márie bude posilou v týchto neľahkých časoch. Celkom iste neušlo ich pozornosti, že po zasvätení cirkvi a celého ľudstva Srdcu Panny Márie, ktoré vykonal pápež Pius XII. 8. decembra 1942 v poslušnosti fatimskému proroctvu, nastal sled významných zvratov v práve prebiehajúcej vojne,“ píšu slovenskí biskupi v pastierskom liste.

Ako ďalej dodali, dnešná spoločnosť síce kresťanom navonok zaručuje vyznávať a praktizovať ich vieru, avšak ohrozenia prichádzajú z viacerých strán.

 

„Ideologický materializmus padol so systémom, ktorý bol diktatúrou a na jeho miesto nastúpil materializmus pragmatický, zameraný na pohodlie, zábavu a pôžitok. Nášmu správaniu nič nevnucuje, nevedie s nami názorové spory, avšak kvalitu svojho života meriame tovarom. V takomto myšlienkovom svete nie je miesto pre náboženstvo,“ uviedli biskupi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona