Na Cypre zakotvila loď, ktorá pomôže pri ničení sýrskych zbraní

NETKY.SK • 4 Január 2014, 17:19 • 2 min
Na Cypre zakotvila loď, ktorá pomôže pri ničení sýrskych zbraní

LIMASSOL - Cyperský minister obrany Fotis Fotiu uviedol, že podľa jeho predpokladov sa operácia začne "čo nevidieť".

slovakia

left justify in out

Čínska vojnová loď Jen-čcheng, ktorá bude sprevádzať plavidlá vyvážajúce zo Sýrie chemické zbrane, dnes už zakotvila na Cypre. Čínska fregata bude súčasťou meškajúcej medzinárodnej misie.

Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Raketová fregata bude pomáhať sprevádzať nórsko-dánsky konvoj lodí, ktorý sa už nachádza v medzinárodných vodách pri pobreží Sýrie a čaká na štartovací signál medzinárodných organizácií, poverených dohľadom nad ničením chemického arzenálu.

Misia zameraná na vyvezenie chemických zbraní zo Sýrie nesplnila stanovený konečný termín 31. decembra a čínski a cyperskí predstavitelia uviedli, že nie je jasné, kedy sa táto misia začne.

"Čína podporuje snahy medzinárodného spoločenstva zničiť sýrske chemické zbrane... želáme tejto operácii úspech," vyhlásil čínsky veľvyslanec na Cypre Liou Sin-šeng.

Cyperský minister obrany Fotis Fotiu uviedol po stretnutí s čínskymi predstaviteľmi, že podľa jeho predpokladov sa operácia začne "čo nevidieť".

Rusko takisto poskytne sprievod konvoju lodí s nákladom sýrskych chemických zbraní.

Tento arzenál naložia na dve nákladné lode, ktoré sa budú v sprievode vojnových lodí plaviť do Talianska, kde chemické zbrane prevezme americká loď s vybavením na zneškodnenie toxických látok.

Toto americké plavidlo Cape Ray má vyplávať zo Spojených štátov do Stredozemného mora približne do dvoch týždňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona