Na cvičenie Balaton 2015 pôjde do Maďarska predbežne do 30 slovenských vojakov

NETKY.SK • 22 Október 2015, 16:33 • 2 min
Na cvičenie Balaton 2015 pôjde do Maďarska predbežne do 30 slovenských vojakov

BRATISLAVA – Čatu v počte do 30 vojakov by malo Slovensko vyslať do Maďarska v rámci cvičenia Balaton 2015.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v materiáli ministerstva obrany, ktorý zverejnil Úrad vlády. Účasť na cvičení by mala bezpečnostná rada a vláda schváliť v stredu 28. októbra.

Minister obrany Martin Glváč pôvodne avizoval, že sa o tejto veci bude rozhodovať už tento týždeň. V stredu (21.10.) však po zasadnutí kabinetu oznámil, že rokovania s maďarskou stranou ešte neboli ukončené. Nevylúčil, že príde k zmenám.

 

Podľa materiálu rezortu požiadal slovenskú stranu náčelník Generálneho štábu obranných síl Maďarska o poskytnutie logistických, prieskumných, KIS a PSYOPS spôsobilostí. Slovensko má na žiadosť zareagovať vyslaním čaty prepravy a opráv v sile do 30 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyčlení aj 10 kusov najmä prepravnej vojenskej techniky.

 

Na cvičenie Balaton 2015, ktoré Maďarsko podľa Glváča organizuje v súvislosti s riešením migračnej krízy, by mali slovenskí vojaci odcestovať 1. novembra. U južného suseda zotrvajú do 15. decembra. Ich účasť uhradí ministerstvo obrany zo svojho rozpočtu.

 

V Maďarsku od utorka (20.10.) pôsobí aj 50 slovenských policajtov, ktorí spolu s príslušníkmi policajných zborov Česka a Poľska pomáhajú chrániť maďarsko-srbskú hranicu. Hliadkovať by tu mali predbežne jeden mesiac – do 20. novembra. Krajiny V4 na pomoc Maďarsku vyslali spolu 170 policajtov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies