Na cukrovku zomrie ročne na Slovensku asi 600 ľudí

NETKY.SK • 15 September 2015, 10:14 • 2 min
Na cukrovku zomrie ročne na Slovensku asi 600 ľudí

BRATISLAVA – Na cukrovku zomiera ročne na Slovensku asi 600 ľudí. Ide o úmrtia na bezprostredné komplikácie tohto ochorenia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy o zdravotnom stave obyvateľstva Slovenska. Informácie o tom, koľko diabetikov zomrelo na sprievodné choroby cukrovky, ako je napríklad infarkt srdca, sa oficiálne nespracovávajú.

 

Lekári vlani v ambulanciách evidovali vyše 340.000 cukrovkárov. Z veľkej časti majú diabetes druhého typu, najčastejšou príčinou vzniku je tam obezita a nízka fyzická aktivita. Detský diabetes do 19 rokov malo vlani takmer 1800 pacientov.

 

"Naďalej pretrváva vysoká miera novodiagnostikovaných prípadov, v roku 2014 ich bolo okolo 22.000, predvlani podobne," píše sa v správe. V roku 2014 hlásili najviac nových pacientov z Nitrianskeho a Bratislavského kraja, najmenej zo Žilinského a Trenčianskeho kraja.

 

Cukrovka je chronické, celosvetovo rozšírené ochorenie, pri ktorom telo znižuje tvorbu inzulínu, neprodukuje ho vôbec alebo inzulín primerane nevyužíva. Inzulín je hormón potrebný k premene glukózy, teda cukru, na energiu. Bez správnej tvorby inzulínu a jeho účinku glukóza zotrváva v krvi, čo vedie k chronickej hyperglykémii – zvýšenej hladine cukru v krvi. To môže viesť ku krátkodobým aj dlhodobým komplikáciám, z ktorých mnohé – ak sa im nepredchádza a ostávajú neliečené – môžu byť fatálne. Všetky môžu znížiť kvalitu života ľudí s diabetom a ich rodín.

 

Diabetes mellitus sa delí na dva hlavné typy. Prvý typ je tzv. závislý na inzulíne (inzulín dependentný), ktorý vzniká častejšie v mladom veku človeka, môže sa končiť ťažkými akútnymi komplikáciami a stavmi. Druhý typ, tzv. nezávislý na inzulíne (inzulín independentný), vzniká skôr medzi vekovo staršími, často obéznymi pacientmi, ktorí majú na vznik choroby dedičné predpoklady. Liečba diabetu spočíva v podávaní antidiabetík. V prípade, že perorálna liečba nepostačuje, pacient je nastavený na užívanie inzulínu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies