Na čo si dať pozor pri vybavovaní konsolidačnej pôžičky?

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 21:23 • 2 min
Na čo si dať pozor pri vybavovaní konsolidačnej pôžičky?

BRATISLAVA - Napriek tomu, že klientov väčšinou zaujíma výška úroku, zvážiť by mali aj iné aspekty. To, či na novej pôžičke ušetria, sa ukáže až po spočítaní všetkých nákladov, ktoré si banka účtuje. K takýmto nákladom môžu patriť napríklad poplatky za poskytnutie úveru. Preto je vhodné zvážiť viac alternatív novej pôžičky, alebo využiť pri refinancovaní banku, v ktorej si tieto poplatky neúčtujú.

slovakia

left justify in out

Pozor na predchádzajúce podlžnosti

 

Problém môže nastať vtedy, keď klient svoje pôžičky v inej banke, alebo nebankovej spoločnosti, prestal splácať úplne. Banka vtedy takúto žiadosť o refinancovanie schváliť nemusí, pretože úverová história klienta ho môže definovať ako rizikového. „Každá banka má nastavené svoje vlastné pravidlá, do akej miery berie delikvenciu klienta ako negatívnu, a tým pádom úver neschváli. Pri posudzovaní je totiž rozdiel, či napr. na úver bola uvalená exekúcia, alebo sa klient len omeškal s jednou mesačnou splátkou,“ informuje Jozef Dudáš, produktový špecialista úverových produktov online banky Zuno. Refinancovanie teda podlžnosti nerieši, odstráni však nevýhodný úrok, či prípadné problémy so správou viacerých úverov.

 

Refinancovať môžete aj z nebankoviek

 

Mnoho klientov sa obáva, že aj keď svoje úvery splácajú načas, nebude možné požiadať o konsolidačnú pôžičku v banke, ak sú ich súčasné pôžičky nebankové. Banky však refinancujú aj takéto pôžičky. Konsolidácia úverov sa v takomto prípade môže klientovi oplatiť ešte viac, keďže v niektorých nebankových spoločnostiach môže byť úrok na pôžičke omnoho vyšší, ako je bankový priemer. „V Zuno je možné refinancovať úvery z väčšiny bánk na Slovensku a aj mnohých nebankových inštitúcií. Ich podrobnejší zoznam nájdu klienti na našej webovej stránke,“ dodáva Jozef Dudáš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona