Na cintoríne v Petržalke - Kopčany si dnes uctili 331 padlých vojakov

NETKY.SK • 1 November 2013, 16:44 • 2 min
Na cintoríne v Petržalke - Kopčany si dnes uctili 331 padlých vojakov

BRATISLAVA - Hroby vojakov desaťročia chátrali. Areál cintorína do roku 2005 splynul so susedným lesíkom a dnes sa od zelene trávnika odrážajú biele kríže.

slovakia

left justify in out

Pamiatku zosnulých si dnes pripomenuli aj na vojenskom cintoríne z prvej svetovej vojny v bratislavskej Petržalke-Kopčanoch.

Petržalský okrášľovací spolok tamzorganizoval stretnutie, ktoré má byť pietnou spomienkou na 331 vojakov, ktorí sú na cintoríne pochovaní.

V programe podujatia, ktoré sa začalo o 14.00 h, bolo položenie pamätného venca k centrálnemu krížu a vystúpenie C. a k. dychového komorného orchestra. Jeho členovia boli oblečení v uniformách rakúskej armády z prvej svetovej vojny. "Orchester zahral oficiálnu vojenskú skladbu Modlitba pred bitkou, ktorá sa hrávala na poľných omšiach pred nastúpením jednotiek na front aj skladbu Mal som kamaráta, smútočnú skladbu talianskej armády, keďže na cintoríne sú pochovaní aj talianski zajatci," uviedol Ernest Huska z Petržalského okrášľovacieho spolku.

Spomienkou, ktorá sa konala už po ôsmykrát, organizátori nadväzujú na tradíciu, ktorá existovala medzi rokmi 1921 až 1938. "Vždy prvého novembra nastúpili na cintorín vojaci z Kopčianskych kasární, vzdali česť a vystrelili čestnú salvu," opisuje Huska. Táto tradícia bola potom podľa jeho slov prerušená druhou svetovou vojnou a ďalšími rokmi totality a následného nezáujmu.

Na cintoríne, ktorý vznikol počas vojny v roku 1916 ako súčasť vojenského lazaretu, sú v samostatných hroboch pochovaní vojaci deviatich identifikovaných národností - československej, maďarskej, juhoslovanskej, rumunskej, rakúskej, ruskej, talianskej, poľskej a nemeckej. Tí zomreli prevažne v Posádkovej nemocnici Bratislava, ďalší v Divíznej nemocnici a v Kopčanoch, a to v roku 1918.

Hroby vojakov desaťročia chátrali. Areál cintorína do roku 2005 splynul so susedným lesíkom a dnes pripomína kombináciu parčíka a amerických vojenských cintorínov, kde sa od zelene trávnika odrážajú biele kríže. Dnes už neexistujúca mestská pamiatková organizácia Paming urobila obnovu za 615.000 eur. Vyrúbali sa choré a náletové dreviny, vybudovali chodníky a oplotenie, vyrobili kríže a tabuľky s menami. Cintorín opäť otvorili začiatkom mája 2009.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona