Na cintoríne v Petržalke bola spomienka na zomrelých vojakov

NETKY.SK • 2 November 2010, 08:49 • 2 min
Na cintoríne v Petržalke bola spomienka na zomrelých vojakov

Na cintoríne v Petržalke bola spomienka na zomrelých vojakov

slovakia

left justify in out

Pietna spomienka bola dnes pri centrálnom kríži vojenského cintorína z 1. svetovej vojny v bratislavskej Petržalke-Kopčanoch pri slovensko-rakúskej hranici. K zhromaždeným sa prihovorili aj katolícky kňaz Peter Mášik a evanjelický farár Vladimír Kmošena.
Na cintoríne je pochovaných 331 vojakov deviatich národností a zajatci, ktorí zomreli v lazarete a nemocnici v Bratislave a bojovali na oboch stranách vtedajšieho frontu. Tradícia podujatia bola obnovená pred štyrmi rokmi.
Na akcii vystúpil český vojenský pridelenec v SR generálmajor Jiří Jančík, ktorý navštívil cintorín po prvý raz. "Keď prídete na cintorín, vždy si uvedomíte, ako krátko sme na svete," povedal pre TASR Jančík. "Pochovaní vojaci mali život ešte kratší, väčšinou umierali veľmi mladí, mohli žiť dlhšie, ale boli vojny," dodal. Starostlivosť o cintorín v Petržalke sa Jančíkovi páči.
Počas akcie vystúpili s príhovorom parlamentná poslankyňa Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS), predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS), miestna a krajská poslankyňa Iveta Plšeková (SDKÚ-DS), prítomná bola námestníčka bratislavského primátora Anna Dyttertová (KDH) a ďalší.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona