Na cintoríne v Nitrianskom Pravne sú zabudnuté hroby, ktoré zlikvidujú

NETKY.SK • 1 November 2013, 17:39 • 2 min
Na cintoríne v Nitrianskom Pravne sú zabudnuté hroby, ktoré zlikvidujú

NITRIANSKE PRAVNO - Sú to zväčša hroby potomkov bývalých osadníkov karpatských Nemcov, ktorí pred takmer 500 rokmi osídlili časť územia hornej Nitry, aby pomáhali pri ťažbe zlata.

slovakia

left justify in out

Na cintoríne v Nitrianskom Pravne sú desiatky hrobov, na ktorých nikto z príbuzných v tomto čase nezapáli sviečku či kahanec.

Nie sú na nich zasadené čerstvé kvety, sú neupravené, zarastené burinou, náhrobné kamene chátrajú. Mená pochovaných sú už nečitateľné, železné či liatinové kríže sú zhrdzavené. Sem-tam sa na nich zachovali ešte fotografie nebohých.

"Sú to zväčša hroby potomkov bývalých osadníkov karpatských Nemcov, ktorí pred takmer 500 rokmi osídlili časť územia hornej Nitry, aby pomáhali pri ťažbe zlata. Po druhej svetovej vojne sa však museli mnohí z obyvateľov nemeckej národnosti na základe Benešových dekrétov vysťahovať do Nemecka. Stratila sa tak kontinuita, o tieto hroby sa už nik nestará. Niektoré náhrobné kamene sú zdevastované, dokonca ohrozujú ľudí," vysvetlil starosta obce Jozef Balčirák, prečo na týchto hroboch sú už tri roky umiestnené tabuľky, že hrobové miesto je určené na likvidáciu.

Na základe zákona, podľa ktorého má obec povinnosť uzatvoriť s pozostalými zmluvu o prenájme hrobových miest, už pred piatimi rokmi uskutočnili revíziu hrobov. Vzhľadom na to, že kapacita cintorína je malá, bude podľa Balčiráka potrebné hrobové miesta zrušiť.

Informovali o tom aj rodákov žijúcich v zahraničí. Niektorí sa prihlásili a majú záujem o hroby svojich príbuzných sa ďalej starať. Je však mnoho hrobov, ku ktorým sa nikto neprihlásil. Práve tie budú postupne likvidovať. V niektorých sú však pochované známe osobnosti, alebo duchovní hodnostári, kňazi, ktorí pôsobili v obci. Tie ponechajú a opravia. O niektoré sa bude starať obec, o ďalšie cirkev, ktorá nebude musieť platiť nájomné.

"Na cintoríne sú hroby od začiatku 18. storočia a pri kopaní nových hrobov nachádzajú ešte staršie. O likvidáciu hrobov a náhrobných pamätníkov sa už zaujímali pamiatkari.

Starosta súhlasí, že niektoré sú priam umeleckými dielami. Preto vyčlenia na cintoríne pietne miesto, kde ich uložia. Zároveň zhotovia aj fotodokumentáciu pôvodného hrobu, aby sa zachovala pamiatka aj v prípade , že by sa predsa len našli a ohlásili potomkovia zosnulých, dodal Balčirák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies