FOTO Na cintoríne Červenej armády v Michalovciach pochovali pozostatky dvoch vojakov

NETKY.SK • 24 November 2017, 16:02 • 2 min
FOTO Na cintoríne Červenej armády v Michalovciach pochovali pozostatky dvoch vojakov

MICHALOVCE - Totožnosť oboch ruských vojakov je známa. Prvý bol veliteľom guľometnej roty a padol pri Dargove, druhý bol zadným strelcom Šturmovika, ktorý sa zrútil pri dnešnej hranici s Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

Na cintoríne Červenej armády v Michalovciach pochovali v piatok telesné pozostatky dvoch vojakov, ktorí zahynuli počas bojov na Dargove v roku 1944. Urobili tak pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta.

 

Jedného z nich sa podarilo identifikovať ako nadporučíka Alexandra Petroviča Golubeva, ktorý bol veliteľom guľometnej roty 1331. horského streleckého pluku 318. horskej streleckej divízie. "Padol 15. decembra 1944 počas nemeckého protiútoku na kóte 411, to je súčasný kataster obce Dargov," informoval TASR člen pátracieho oddielu Vympel pri Moskovskej štátnej univerzite Martin Greša. Spolu s kolegami inicioval odovzdanie kostrových pozostatkov na krajský pamiatkový úrad aj s osobnými vecami, ktoré boli pri ňom nájdené, vrátane vyznamenania.

 

"Celý proces pokračoval v rámci legislatívnych postupov a medzinárodných dohovorov. Našou snahou je, aby sa jeho osobné veci dostali do múzea v meste Kizľar v ruskom Dagestane, pretože tam sa narodil v roku 1922. Miestna samospráva by bola veľmi povďačná, na základe nich by sa v múzeu vytvorila nejaká expozícia venovaná tomuto hrdinovi," spomenul. Nadporučík bol pochovaný v samostatnom hrobe.

 

Druhým bol čatár Ivan Michajlovič Počujev, vzdušný strelec 525. leteckého pluku 227. bombardovacej leteckej divízie, ktorý zahynul 13. novembra 1944. Jednotka používala lietadlá Iľjušin Il-2 známe aj pod názvom Šturmovik. "Lietadlo bolo nájdené nadšencami leteckej archeológie v roku 1995 sto metrov od slovensko-ukrajinskej hranice v katastri obce Čierna," priblížil Greša s tým, že jeho pilot Alexander Jevdokimovič Medvedev bol pochovaný vlani. "V prípade vzdušného strelca prichádzala do úvahy možnosť, že jeho pozostatky budú prevezené do Ruskej federácie na základe žiadosti rodiny, ale nakoniec k tomu nedošlo," uviedol Greša. Pochovaný bol k svojmu bojovému druhovi.

 

Ako uviedol zástupca prednostu Mestského úradu v Michalovciach Gabriel Dorič, cintorín Červenej armády je najväčší na Slovensku. "Podľa našich vedomostí aj v bývalom Československu. Je tu pochovaných 17 000 vojakov. Presné záznamy nie sú. Pomaly sa evidencia dáva do poriadku a verím, že príde čas, keď tu budú vytesané aj mená tých, ktorí sú pochovaní vo veľkých hrobových poliach," poznamenal.

 

Na pietnom akte sa okrem iných zúčastnil aj mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie v SR Alexej Leonidovič Fedotov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies