Na Cinematiku bude mať slovenskú premiéru film Pirko

NETKY.SK • 3 September 2016, 10:45 • 2 min
Na Cinematiku bude mať slovenskú premiéru film Pirko

BRATISLAVA - Na jedenástom ročníku Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý sa uskutoční od 13. do 18. septembra v Piešťanoch, uvedú v slovenskej premiére slovensko-českú drámu Pirko Lucie a Petra Klein Svobodovcov.

slovakia

left justify in out

Snímka v hlavnej úlohe s Dominikou Zeleníkovou predstaví príbeh Martiny alias Shakiry, ktorá vyrástla v detskom domove. Po dovŕšení osemnástich rokov odchádza do veľkého mesta, za svojou láskou - Romanom. Tam ju však čaká pád na dno a ona bude bojovať o svoju šancu na šťastie. Tvorcovia sa inšpirovali skutočnými osudmi zneužívaných dievčat, pričom spracovaním chceli vzdať hold americkej kinematografii sedemdesiatych rokov minulého storočia, a tak film nakrúcali na sférické sklá vo formáte cinemascope. Do slovenských kín sa novinka dostane 6. októbra.

 


Slovenskú premiéru na Cinematiku bude mať aj animovaný film českého režiséra Jana Bubeníčka Smrteľné historky (2016). Snímka kombinuje hrané akcie s 3D a 2D animáciou, vedenou bábkou a zadnou projekciou. Každá časť filmu vznikla inou technológiou a v inom žánri.


Organizátori festivalu okrem toho predstavili aj program v sekciách Eye on Films a Cinematik Jr. Prvá menovaná je medzinárodnou platformou distribučných spoločností a festivalov, pričom jej cieľom je prezentovať prvé a druhé filmy režisérov z celého sveta. Cinematik Jr je zas sekcia venovaná detským divákom a premietnu v nej animované filmy. Vstup na ne je pre rodičov s deťmi zadarmo.


V sekcii Eye on Films budú môcť návštevníci tento rok vidieť snímky Čisté ruky (2015) holandského režiséra Tjebba Penninga, El Gusto (2011) alžírskej dokumentaristky Safinez Bousbia, Cesta domov (2015) libanonskej filmárky Jihane Chouaib, Nikdy nebudeš sám (2016) čilského režiséra Alexa Anwandtera, Hlavu hore (2016) Kanaďanky Christy Garland, Tu žije Diabol (2015) brazískej dvojice Rodrigo Gasparini a Dante Vescio a Skokani (2016), ktorý spoločne nakrútili Abou Bakar Sidibé, Estephan Wagner a Moritz Siebert. Sekcia Cinematik Jr ponúkne napríklad francúzsky film Muno: Strážca mesiaca (2015) režisérskej dvojice Alexandre Heboyan a Benoît Philippon či snímku Môj sused Totoro (1988) japonského filmára Hayaa Miyazakiho.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies