Na cigaretových škatuľkách sa majú objaviť varovné obrázky

NETKY.SK • 26 August 2015, 12:17 • 2 min
Na cigaretových škatuľkách sa majú objaviť varovné obrázky

BRATISLAVA - Na cigaretových škatuľkách by sa od budúceho roka mali okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia objaviť aj varovné obrázky.

slovakia

left justify in out

Pred následkami fajčenia majú varovať napríklad obrázok ženy vykašliavajúcej krv, mladého páru pred rakvou nenarodeného dieťaťa, mladého muža v márnici, či fotografie poškodených očí, zubov alebo končatín. Návrh, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva v reakcii na európsku legislatívu, dnes schválila vláda.

 

Používanie kombinovaných zdravotných varovaní je podľa rezortu účinnejšie ako len textové varovania. Na cigaretových škatuľkách majú zároveň upozornenia na škodlivosť fajčenia dostať viac priestoru. Kým v súčasnosti zaberajú zdravotné varovania 30 a 40 percent, po novom majú tvoriť 65 percent z balenia.

 

Na každej škatuľke má byť tiež napísané, že fajčenie zabíja a tabakový dym obsahuje viac ako 70 rakovinotvorných látok. Súčasťou bude aj informácia o službe, ktorá sa poskytuje na pomoc fajčiarom. Novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových a iných súvisiacich výrobkov by mala platiť od 20. mája 2016.

 

Ministerstvo sa tzv. kombinované varovania pokúšalo presadiť už aj v minulosti. V roku 2008 s nimi napríklad počítal návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov. Vzhľadom na veľký dosah na podnikateľské prostredie autori návrhu od tohto bodu vtedy upustili.

 

Na Slovensku došlo v posledných rokoch k viacerým zmenám, ktoré mali za cieľ zvýšiť ochranu nefajčiarov či znížiť dostupnosť cigariet pre deti. V reštauráciách tak vznikli časti pre nefajčiarov a zmizli automaty na cigarety. Zároveň postupne rastú ceny tabakových výrobkov. Podľa údajov svetovej banky a iných ekonomických inštitúcií je cena jedným z výrazných faktorov ovplyvňujúcich spotrebu.

 

Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11.000 ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona