Na cigaretových škatuľkách budú v Česku od mája varovné obrázky

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 19:27 • 2 min
Na cigaretových škatuľkách budú v Česku od mája varovné obrázky

PRAHA - Českí senátori podporili dnes uvádzanie odpudivých obrázkov na škatuľkách cigariet, ktoré majú varovať pred škodlivosťou fajčenia. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz a dodáva, že na škatuľkách predávaných v Česku sa takéto obrázky objavia už v máji.

slovakia

left justify in out

Senátori v dnes prerokovávanej novele zákona o potravinách a tabakových výrobkoch súhlasili tiež s tým, že reťazce budú mať povinnosť odovzdať vyradené vyhovujúce potraviny sociálne odkázaným.

 

Návrh novelizácie zákona už v marci schválili poslanci dolnej komory parlamentu. Od 20. mája sa podľa neho majú na škatuľkách cigariet začať objavovať odpudivé fotografie. Obrázky budú musieť zaberať najmenej 65 percent obalu.

 

Ministerstvo poľnohospodárstva už pred časom zverejnilo 42 fotografií, ktoré budú na škatuľkách. Obrázky majú byť rozdelené do troch súborov, pričom každý z nich sa bude používať vždy jeden rok.

 

Cigarety v súčasných obaloch bude možné dopredávať iba do leta v tomto kalendárnom roku. Od 20. augusta už budú smieť byť na pultoch v českých obchodov len cigaretové škatuľky so zmienenými obrázkami, upozorňujú Novinky.cz.

 

Novela vychádzajúca z európskej smernice ďalej zakazuje predávať cigarety s inou než tabakovou príchuťou. Norma má tiež podľa Noviniek.cz sprísniť označovanie potravín českými logami či zjednotiť spôsob informovania o pôvode nebalených potravín. Ďalšia z úprav má zakázať vysielanie reklamy na doplnky výživy, slúžiace na podporu sexuálnej výkonnosti, v denných hodinách (do 22.00 h). Normu po ohlasovaní v Senáte dostane na podpis český prezident Miloš Zeman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies